Headlines uit de krant: donderdag 23 juni

Vijf tegen Vijf, een spelletje dat ooit door de VARA en later door RTL4 werd uitgezonden, krijgt een nieuwe kans bij Talpa TV. De nieuwe zender van John de Mol meldt op zijn site dat gezocht wordt naar kandidaten voor deze ‘klassieker aller spelshows’.

Of het programma ook Vijf tegen Vijf gaat heten wilde een Talpa-woordvoerster woensdag niet zeggen. Wie de presentator is, kon ze nog niet zeggen. Het spelletje is een Nederlandse versie van de Amerikaanse formule ‘Family Freud’. Willem Ruis was de eerste die er in Nederland mee kwam, later presenteerde Peter Jan Rens de quiz. Bij RTL4 was het programma voor het laatst te zien in september 1998. Lees verder

WK
Het telecombedrijf treft momenteel voorbereidingen om tijdens het WK in 2006 in de twaalf Duitse speelsteden digitale mobiele televisie via de ether te brengen. Eigenaren van toestellen met ingebouwde digitale ontvangers, iets dat nu nog verre van gebruikelijk is, kunnen dan in de speelsteden naar televisie kijken op hun mobiele telefoons of PDA’s. Voor de onderliggende techniek maakt T-Mobile geen gebruik van de mobiele technieken GPRS of UMTS, maar van DVB-H. Bovendien wil ze ook radio gaan uitzenden, waarvoor ze gebruik maakt van de digitale audiostandaard DAB. Om de uitzendingen te verzorgen moet T-Mobile over digitale radiofrequenties beschikken, hetzij door ze zelf te kopen hetzij via een partner die over die frequenties beschikt. De frequenties in de twaalf speelsteden moeten nog verdeeld worden. Lees verder

IPTV
Het Australische nationale telecombedrijf Telstra staakt een proef met Microsoft voor digitale televisie via internet, IPTV. Dat heeft Telstra bevestigd na berichten in de Australische pers. Recent al stelde het Zwitserse telecombedrijf Swisscom een proef met IPTV van Microsoft uit. Het wil Microsoft al bijna een decennium niet lukken om met televisie een partij van betekenis te worden. Telstra ontkent echter dat het staken van de proef ook maar iets van doen heeft met mankementen in de software van Microsoft. Het telefoonnet van Telstra zelf is niet gereed voor hoge-capaciteitdiensten als het verspreiden van tv-zenders. Lees verder

Talpa
Op verzoek van Talpa heeft Ilse het weblog TvTalpa.tk gesloten. De nieuwe televisiezender van John de Mol heeft bezwaar tegen het gebruik van de naam Talpa. De beheerder van het weblog ontving onlangs van Ilse een mail dat zijn weblog gesloten was. “De eigenaar van de merknaam Talpa heeft bezwaar gemaakt tegen het gebruik van de naam tvtalpa. De wet verplicht ons vervolgens de weblog voor verder bezoek te sluiten”, zo stelt Ilse. Beheerder Frank Op de Woerd had zijn weblog ondergebracht bij de blogdienst van Ilse, web-log.nl. Inmiddels heeft hij zijn activiteiten voortgezet onder de naam Johndemoltv.web-log.nl, die al eerder in gebruik was. Lees verder

Tros
De TROS zendt binnenkort Wereldlingo uit, dat is Lingo voor mensen met een andere moedertaal dan Nederlands, aldus de omroep woensdag. Van 27 juni tot en met 1 juli zullen tien allochtonenkoppels tegen elkaar strijden. Lees verder

Hilversum
In twee stappen zijn de omroepverenigingen uit het centrum van de macht in Hilversum gestoten. Nadere beschouwing van het coalitieakkoord van gisteren toont dat het CDA minder van zijn principe is gevallen dan op het eerste gezicht lijkt. De omroepverenigingen dienden hun centrale plaats in het omroepbestel te houden, was altijd het uitgangspunt van het CDA. Sterker, een rapport, vorig jaar, van het Wetenschappelijk Instituut (WI) van het CDA pleitte juist voor versterking van hun rol. Zo moest de Raad van Bestuur van de publieke omroep van het WI weer gaan bestaan uit de voorzitters van de omroepverenigingen. Lees verder

Publiek
De publieke omroepen raken de helft van hun budget kwijt. Voor programma’s over cultuur en educatie moeten ze met andere tv-producenten gaan concurreren. De NPS houdt als zelfstandige omroep op te bestaan. Die beslissingen maken deel uit van het akkoord tussen de coalitiepartijen D66, VVD en CDA over de toekomst van de publieke omroep. Puur amusement verdwijnt van de publieke netten. Wat puur amusement is, is nog onduidelijk. Maar, zei D66-mediawoordvoerder Bakker gisteren, een programma als ’Lingo’ komt niet meer op de publieke tv. De omroepen richten zich met hun gehalveerde budget op opinievorming en maatschappelijk debat. Ook mogen ze ’identiteitsgevoelige’ programma’s (zoals kerkdiensten) blijven maken. De NOS wordt verantwoordelijk voor de nieuwsvoorziening. De omroepen houden grofweg de helft over van de ongeveer veertig miljoen euro die ze nu nog hebben. Het totale budget voor de publieke omroep is nu 700 miljoen euro. Lees verder

Misdaad
John van den Heuvel (42) krijgt zijn eigen misdaadprogramma op RTL 4. De misdaadjournalist van deze krant en expert bij RTL Boulevard vindt het tijd voor tegenwicht. “Ik heb veel respect voor Peter R. de Vries. Maar als je het politiewerk alleen door zijn ogen bekijkt, krijg je toch een te negatief beeld. Ik ben ook kritisch. Maar de recherche doet ook dingen goed. Wij hebben hier bijvoorbeeld onze eigen CSI- het forensisch lab. In mijn programma wil ik daar een vast item over.” John kent de misdaad en de politie door en door. Als undercoveragent handelde hij twee jaar in drugs en vuurwapens om criminele organisaties op te rollen. “Ik reed in een grote Mercedes, had designkleding, gouden kettingen en dure horloges.” Zijn onvertelde verhaal. Lees verder

BBC
De Engelse publieke omroep BBC staat op het punt een zelfontwikkelde video codec te publiceren, belangrijk voor alle streaming-videoaanbieders. Dat schrijft New Scientist naar aanleiding van een demonstratie van de bewuste video codec, ‘Dirac’ genaamd. De technologie is bedoeld om videobeelden van de BBC zodanig te verkleinen dat ze via ADSL- of kabel-internet naar de eindgebruiker kunnen worden verstuurd. De kwaliteit van Dirac zou te vergelijken zijn met die van HD TV. Een exacte lanceringsdatum is nog niet bekend. Lees verder

Stunt
Stuntmensen krijgen geen eigen Oscar. De organisatie achter de uitreiking van de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen verwierp woensdag een voorstel daartoe van de vereniging van stuntlieden. Volgens de Oscar-organisatie is het streven er juist op gericht in minder categorieën prijzen toe te kennen. Lees verder

Radioprogramma’s
Podcasts zijn radioprogramma’s, die je downloadt om later af te spelen op je draagbare mp3-speler. De makers van podcasts zijn te vergelijken met een audiovorm van bloggers, de schrijvers van dagboeken op het internet. Een update van het populaire muziekprogramma iTunes is vanaf volgende maand geschikt voor het binnenhalen van podcasts. Een enthousiaste hacker heeft echter al een plug-in ontwikkeld waarmee dat nu reeds mogelijk is op Windows-computers. Dat geeft wel aan dat er een groeiende interesse is voor podcasts. Lees verder

Uitgaan
Hollywood Music Hall uit Rotterdam is dinsdagavond verkozen tot Populairste Uitgaanscentrum van Nederland. De jaarlijkse Nightlife Awards werden in Bobs Party Palace o.a. aan Danscafé Men at Work (Almere), City Life in Reeuwijk (Discotheek) en Matrixx (Nijmegen) als Populairste Club uitgereikt. Ook Jamie en Spike van Di-Rect ontvingen als Populairste VIP-DJ’s een Nightlife Award, evenals Ali B die de titel van Populairste Discotheken Act won. Jan van der Pligt van Alcazar (Puttershoek) kreeg voor zijn niet-aflatende inzet voor de branche een Achievement Award van Koninklijk Horeca Nederland. Lees verder

Piraat
Een leeg Grolschflesje op een paal en een platgetrapt Marlborodoosje in het gras achter een hoog hek in het weiland een 80 meter lange zendmast plat op de grond. Het zijn de stille getuigen van een illegale geheime zender-tiendaagse in het piratendorp Rossum. Zijn stem klinkt deze dinsdagochtend nog rauw. Niet zo vreemd voor iemand die nagenoeg tien dagen namens Vrij Twentekanaal achtereen in de weer is geweest als zendpiraat en dan ook nog eens vanaf vrijdagavond tot maandagavond non-stop op de band. Werner Scheuten lacht. ’Ach’, zegt de 29-jarige Rossummer, ’je moet wat voor je hobby over hebben.’ Hij maakt er geen geheim van dat hij ‘mooie dagen’ heeft gehad. ’Alleen, ze zijn zo snel voorbij.’ Scheuten voegt eraan toe dat hij eerlijk gezegd had verwacht dat de zend-tiendaagse door ingrijpen van de politie al eerder was afgelopen. Maar de politie verscheen niet ten tonele op de zendlocatie, een schuur op de hoek van de Rossumerstraat en de Vennegoorsteeg even buiten Rossum. Waardoor ook de zender, met het vermogen van 10 kilowatt een verreikend en daardoor kostbaar exemplaar van ’toch al gauw zo’n 3500 euro’, in handen bleef van Vrij Twentekanaal. Lees verder

Tel.
Telfort (mobiele telefonie) gaat mogelijk voor de derde keer in drie jaar over naar een nieuwe eigenaar. De onderneming staat voor 1,2 miljard te koop, meldt het Financieele Dagblad vandaag. Grootaandeelhouder Marcel Boekhoorn, die in oktober vorig jaar nog voor ongeveer 350 miljoen euro 51 procent van de aandelen verwierf, ziet volgens bronnen die de krant aanhaalt, nu alweer kansen voor doorverkoop. Lees verder

Omroep
De coalitiepartijen hebben een akkoord bereikt over de toekomst van de publieke omroep. De taak van de omroepverenigingen wordt versmald, ze krijgen op termijn concurrentie van (commerciële) aanbieders en ze moeten de helft van hun vaste budget inleveren. De raad van bestuur krijgt de touwtjes steviger dan ooit in handen. Diegenen die wilden afrekenen met het huidige, verzuilde omroepbestel zullen teleurgesteld zijn. De omroepverenigingen houden een ijzersterke positie. Hun programma’s worden gegarandeerd uitgezonden en krijgen ook nog een mooi plekje in het uitzendschema. De raad van bestuur kan Wonderen Bestaan dus niet verbannen naar het holst van de nacht. Ook houden de omroepen zeggenschap over de inhoud van hun programma’s.
Dat de omroepen slechts 50 procent van hun vaste budget overhouden klinkt dramatisch, maar is dat niet. Allereerst hebben ze geen geld meer nodig voor plat amusement, want dat mogen ze niet meer maken. Hun geld gaat vanaf 2008 volledig naar ‘identiteitsversterkende programma’s’, opinievorming en debat. Voorheen ging daar slechts 40 procent van het omroepbudget heen. Lees verder

Gerelateerde berichten