Headlines uit de krant: maandag 6 juni

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) laat 43 extra zendmasten bouwen om een betere dekking te krijgen van het nieuwe digitale communicatiesysteem voor de hulpdiensten, C2000. Ze zullen er volgens hem rond oktober allemaal staan. Dat zei Remkes donderdag in een overleg met de Tweede Kamer.

In het hele land staan al zo’n vierhonderd zendmasten voor C2000. De nieuwe zijn nodig om te garanderen dat de dekkingsgraad van het landelijke netwerk 95 procent is, zoals afgesproken. Een kwaliteitsonderzoek moet binnenkort uitwijzen of er nog meer aanvullende maatregelen nodig zijn. Lees verder

Rainbow
De staatszender van Nieuw-Zeeland gaat nooit-vertoonde beelden uitzenden van het proces tegen de Franse geheim agenten die in 1985 het Greenpeace-schip Rainbow Warrior lieten zinken. Hoewel Dominique Prieur en Alain Mafart in beroep zijn gegaan, ziet het ernaar uit dat TV New Zealand een documentaire gaat uitzenden, waarin beelden voorkomen van de voorgeleiding van de twee Franse agenten Dat dit gebeurt is zeer tegen hun zin, maar in deze zaak is het publieke belang groter dan hun privacy, zo oordeelde het Hooggerechtshof vorige week. Het gaat om ‘een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland.’ Lees verder

Interview
Politici van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) mogen voortaan interviews geven voor radio en televisie. Het verbod op het actief meewerken aan massamedia is hiermee van de baan. Dat staat in een intern rapport dat een commissie onder leiding van partijvoorzitter Kolijn eerder dit jaar heeft geschreven. Volgens het rapport mogen Tweede-Kamerleden, burgemeesters en wethouders met SGP-signatuur voortaan zelf bepalen of zij meewerken aan radio- en televisieprogramma’s. Deze week nog zond de NOS een deel uit van de vergadering van de twee leden van de Tweede-Kamerfractie en hun medewerkers. Lees verder

Albert
Albert Verlinde is teleurgesteld in Beau van Erven Dorens, die hij in april nog huilend in de armen viel bij diens afscheid van RTL Boulevard. Van Erven Dorens wilde iets nieuws. Maar wat is dat nieuwe? Een kopie van Boulevard, getiteld NSE, voor de zender van John de Mol. ,,Prima, maar zeg dan niet dat je stopt bij Boulevard omdat je genoeg hebt van een entertainmentmagazine. Zeg dan gewoon dat je bij John de Mol kiest voor het geld”, mokte Verlinde gisteren op Yorin FM. Hij voegde eraan toe dat hij óók door De Mol gevraagd is, maar het aanbod afsloeg. Dit omdat hij de Boulevard-ploeg niet in de steek wilde laten én omdat het niet altijd succesvol is om tot de eerste lichting medewerkers van een zender te behoren. Lees verder

Radio
Ik voel me net jarig. Dit zat vanmorgen bij de post“, wijst Bert van Leerdam naar een dik pakket felicitatiekaarten. „Bijzonder he! Dan maak je dus gewoon een radioprogramma.“. Van Leerdam had gisterochtend zijn tweeduizendste uitzending van het programma ’Uurtje Bert’ op Omroep Zeeland. De eerste uitzending was op 1 januari 1996. Het idee was destijds dat Bert naar mensen toe zou gaan om ze te helpen met één of andere klus. Maar al snel gaven de luisteraars een eigen draai aan het programma. Ze boden zelf hulp aan. En zo werd Bert binnen de kortste keren de spil tussen vraag en aanbod van de meest uiteenlopende spulletjes. Lees verder

Antenne
Als paddestoelen schieten de gsm- en umts-masten de grond uit, maar hoe (on)gevaarlijk is die straling nou precies? En hoe weet de burger waar, in zijn buurt, masten zijn geplaatst? In 2007 gaat de umts-telefonie het huidige bellen volgens de gsm-standaard vervangen. Ongeveer 70 procent van de Nederlanders moet dan gebruik kunnen maken van het nieuwe systeem, waarmee via de mobiele telefoons filmpjes, tv-fragmenten en videoclips afgespeeld kunnen worden. In Maastricht is dit voor klanten van Vodafone al een jaar mogelijk. Daartoe is het netwerk van zendmasten flink uitgebreid. Uiteindelijk moeten in Nederland meer dan 10.000 umts-masten staan. Maar waar worden die geplaatst? Lees verder

Tovenaar
De cast van TiTaTovenaar brengt maandag 6 juni tijdens de John Kraaijkamp Musical Awards alvast twee nummers ten gehore, voordat de Eftelingmusical in het najaar in première gaat. De nummers in de nieuwe kostuums zijn ‘Mijn vader is een tovenaar’ en ‘Ik ben TiTaTovenaar’. Lees verder

RVU
De RVU mag het programma God bestaat niet vanaf volgende week uitzenden. Dat heeft de Amsterdamse rechter zojuist in kort geding besloten. Aan begin en einde van de uitzending moet wel een tekst worden getoond waarmee duidelijk wordt gemaakt dat de Amsterdamse Nicolaaskerk het betreurt dat het programma in haar kerkgebouw is opgenomen. Lees verder

Rudi
Duikelende kijkcijfers hebben voor Rudi Carrell (70) een droeve aftocht ingeluid van de Duitse televisie, waar hij bijna 40 jaar grote triomfen vierde. Ondere andere met de satirische show 7 Tage, 7 Köpfe, een soort Dit was het Nieuws, waar nu na tien jaar de stekker wordt uitgetrokken omdat het marktaandeel onder 10 procent is gezakt. Lees verder

MTV
Actrice Rachel McAdams heeft zaterdagavond bij de MTV movie awards in Los Angeles drie prijzen in de wacht gesleept. Zij kreeg de onderscheidng voor beste doorbraak voor haar rol in Mean Girls, beste kus voor The Notebook en een derde award voor de hele bezetting van Mean Girls. Lees verder

Soap
Nederland 1 zendt deze zomer de Friestalige soap ‘Baas boppe Baas’ uit. De soap is geproduceerd voor de regionale omroep Omrop Fryslân en was daar vier seizoenen lang een kijkcijferkanon. Het is voor het eerst dat er een serie van Omrop Fryslân op een landelijke omroep te zien is, zo maakt de regionale omroep zaterdag bekend. Eerder verkocht de Friese omroep de serie al aan RTV Oost. De serie ‘Baas boppe Baas’ draait om de hoofdpersoon Beant Baas en zijn familie. Lees verder

Al-Jazeera
Al-Jazeera, de populairste nieuwszender in de Arabische wereld, komt begin volgend jaar met een Engelstalige versie. Het station gaat daarmee, volgens The Times van zaterdag, concurreren met CNN en BBC. De zender, negen jaar geleden begonnen en gevestigd in Qatar, zoekt journalisten voor de nieuwe service. Volgens de krant is er geld genoeg voor een team van 250 medewerkers. Al-Jazeera wil een evenwichtige en gerespecteerde leverancier van nieuws zijn, aldus The Times. Lees verder

Omroep
Christelijke muziek via internet, en mogelijk zelfs via de radio. Dat is het doel van de Reformatorische Omroep. De nieuwgevormde omroep zendt sinds kort via www.reformatorischeomroep.nl non-stop orgel- en klassieke muziek uit en de initiatiefnemers hebben zelfs plannen om via een etherfrequentie te gaan uitzenden. De Reformatorische Omroep profileert zich als een kleinschalige, niet-commerciële omroepvereniging ,,die middels een strak beleid christelijke muziek ten gehore brengt”, vertelt de internetpagina. De initiatiefnemers willen een tegenwicht bieden ,,aan het kwade en de moderne techniek gebruiken om de Bijbelse boodschap van verzoening proberen uit te dragen” Uit respect voor de zondag als de dag voor de Here is de site op deze dag niet bereikbaar. Lees verder

Gerelateerde berichten