Headlines uit de krant: vrijdag 24 juni

Achter de schermen gaat er veel veranderen bij de publieke omroep. Maar worden die veranderingen ook zichtbaar óp het scherm? Sesamstraat blijft, en of quizzen en spelshows naar de commerciëlen verdwijnen is nog maar de vraag. Nederland 1, 2 en 3 moeten herkenbare zenders worden waarop alle Nederlanders iets van hun gading kunnen vinden. Dat is het voornaamste doel van het akkoord dat de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 deze week hebben gesloten.

Tegelijkertijd willen ze niet voorschrijven wat de omroepen precies uitzenden en hoe die drie netten eruit zien: de publieke omroep is immers geen staatsomroep. Daardoor zijn de concrete gevolgen voor wat er op het scherm komt nog onduidelijk. De politiek laat de inhoudelijke beslissingen over aan de raad van bestuur, die de macht krijgt over de publieke omroep. Deze raad bepaalt wat er wordt uitgezonden, maar kan op termijn ook besluiten dat één van de drie netten wordt opgeheven. Dat is een reële mogelijkheid: de reclame-inkomsten lopen terug, onder meer doordat de publieke omroep de uitzendrechten van de eredivisie voetbal kwijt is, en de politiek is niet van plan dat verlies aan inkomsten te compenseren. Lees verder

MP3
Thomson heeft twee nieuwe audiosystemen op de markt waarmee eenvoudig radioprogramma’s en cd’s rechtstreeks als mp3 op te nemen. De CS700 en CS600 zijn twee compacte microsystemen speciaal gericht op mp3. De systemen hebben de beschikking over een usb-aansluiting, waarmee de opgenomen mp3-bestanden vervolgens kunnen worden overgebracht naar de mp3-speler of computer. De CS700 en CS600 bieden bovendien plaats aan sd- en mmc-geheugenkaarten. Lees verder

Programma
Omroepen moeten in de toekomst de uitzendgegevens van hun programma’s vrijgeven, waardoor het ook anderen dan alleen omroepen mogelijk wordt een tv- en radiogids uit te geven. Dat hebben de coalititiepartijen woensdagavond afgesproken in het kader van de besprekingen over een nieuw omroepbestel. Dat nieuwe omroepbestel moet vanaf 2008 ingaan. Met ingang van die datum moeten bedrijven als bijvoorbeeld uitgeefconcern De Telegraaf over de omroepgegevens kunnen beschikken om zo een nieuwe gids in de markt te kunnen zetten. Lees verder

Illegaal
Een op op drie muziek-cd’s ter wereld is illegaal. In de handel met gekopieerde muziek gaat 4,6 miljard dollar om en de zwarte markt vormt een ernstige bedreiging voor de muziekindustrie. Overheden en internetaanbieders moeten daarom strenger optreden tegen inbreuk op het auteursrecht, staat donderdag in het jaarlijkse rapport van de internationale branchevereniging van platenmaatschappijen (IFPI) over commerciële piraterij. Lees verder

Tourfiets
Voor de verslaggeving van de Tour de France gebruikt de NOS televisie dit jaar voor het eerst de ‘verslaggever op de motor’. Daarvoor maakt de NOS tv gebruik van de radioverslaggever van het programma Radio Tour de France. De programmamakers denken dat ‘de motor’ ook een nuttige rol kan spelen op tv. Dat zei motorverslaggever Gio Lippens tijdens een presentatie van alle NOS-werkzaamheden tijdens het wielerevenement. Lippens neemt het stokje als motorverslaggever over van Sjors Fröhlich, die vanuit Hilversum het dagelijkse avondprogramma over de Tour op Radio 1 gaat presenteren. Lees verder

Balletje
De voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal onder 20 jaar tegen Chili is woensdagavond goed bekeken. Via Nederland 2 waren gemiddeld 2.535.000 tv-kijkers getuige van de 3-0 overwinning van Oranje. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Lees verder

Krant
Nederlandse uitgevers vinden het moeilijk om het traditionele uitgeven op papier te combineren met het rendabel uitgeven van internetpublicaties. Vooral het gecombineerd exploiteren van papieren uitgaven als tijdschriften en kranten en een of meerdere internetsites blijkt lastig. Dat blijkt uit een vraaggesprek met Paul Molenaar van Ilse Media en Bas Seelen van internetreclamemaker AdLink in vakblad InCT. Lees verder

NPS
Het NPS-boekenprogramma Knetterende Letteren moet verdwijnen. Dat heeft de zendercoördinator van radio 747AM besloten. De raad van bestuur van de Publieke Omroep moet zijn fiat nog geven. In het voorstel van zendercoördinator Jan Westerhof voor de nieuwe indeling van de zendtijd op radio 747AM, per 1 september 2005, wijkt Knetterende Letteren voor een programma van de nieuwe, nog naamloze moslimomroep. Opium, het Radio1-cultuurprogramma van de AVRO, moest eerder al de helft van zijn zendtijd inleveren. ,,Ik vind het op zich wel jammer dat Knetterende Letteren verdwijnt,” zegt Westerhof. ,,De enige reden is dat er zendtijd gevonden moet worden. Ik probeer de smart te verdelen.” Westerhof moet ruimte geven aan nieuwe omroepen als Max, De Nieuwe Omroep en de nieuwe moslimzender. Lees verder

WK
Van jongste hulpje belast met koffie halen tot dragende presentator van het WK voetbal tot 20 jaar. Jan Joost van Gangelen pakt zijn kansen bij Studio Sport. Maandagavond na de uitzending van WK voetbal tot 20 jaar fluisterde Theo Reitsma opeens, heel zuinig zoals alleen hij dat kan: ,,Je bent er nog niet, maar je gaat wel hard, hoor.” Lees verder

Gerelateerde berichten