Headlines uit de krant: woensdag 1 juni

Buitenlandse media tonen massaal belangstelling voor het Nederlands referendum over de Europese grondwet. Naar verwachting reizen alleen uit Brussel al twee- tot driehonderd buitenlandse journalisten naar Den Haag. Verder zullen de Brusselse bureaus van tal van internationale media woensdagavond overuren draaien voor de verslaggeving over het Nederlandse referendum.

De Britse publieke omroep BBC stuurt vijftien personen naar Nederland, die de ene vaste correspondent in Den Haag bij moeten staan. Het gaat om zowel verslaggevers als cameralieden en andere technici. ‘En eigenlijk is dat voor onze doen nog vrij weinig’, zegt Brussels BBC-correspondent Angus Roxburgh. ‘Normaal willen we nog wel eens meer mensen sturen.’ Voor de Europese top in Amsterdam in 1997 zond de BBC in totaal 95 personen naar Nederland. Lees verder

Paus
De media hebben te veel aandacht besteed aan de dood van paus Johannes Paulus II, zo blijkt uit een opiniepeiling bij de Spanjaarden. Dat meldt het Franse persagentschap AFP. Bijna 53 procent van de Spanjaarden was van oordeel dat de media-aandacht voor de dood van Johannes Paulus II “buitensporig ” was terwijl zo’n 35 procent van mening was dat die aandacht gepast was. Lees verder

Keyl
Catherine Keyl gaat het nieuwe middagprogramma van de ouderenomroep MAX, die dit najaar begint met uitzenden, presenteren. Dat liet de omroep dinsdag weten. Eerder zei voorzitter J. Slagter van MAX dat hij de onderhandelingen deze week wilde afronden. Keyl maakte voorheen furore met middagprogramma’s als AVRO’s Service Salon en de Vijf Uur Show (RTL4). Slagter vindt dat prettig, want hij is op zoek naar iemand ,,die wel vaker met dit bijltje heeft gehakt en bekend is bij de doelgroep”. Lees verder

Rijk
Voetbalcommentator Ron de Rijk stapt over naar Tien, de nieuwe zender van John de Mol. De Rijk was de afgelopen jaren voor Langs de Lijn onder andere commentator bij de wedstrijden van het Nederlands elftal. Lees verder

Tel.
Telecomaanbieder Xtel biedt nu iedereen een 0900-nummer aan, om er twee tot tien cent per minuut mee te verdienen. Iedereen kan online gratis een eigen 0900-XTEL nummer registreren met zijn eigen naam. Zo kan men bijvoorbeeld het naamnummer 0900 – XTEL HANS nemen. De letters staan voor de nummers op de toetsen van een telefoon. Lees verder

Media
De macht van de omroepverenigingen wordt de komende drie jaar flink teruggedrongen. De Tweede Kamer is maandag akkoord gegaan met een wetsvoorstel van staatssecretaris Van der Laan van Cultuur dat dit regelt. Als de drie jaar voorbij zijn, gelden weer nieuwe regels. Die zijn globaal vastgelegd in het Paasakkoord, en worden de komende weken nader uitgewerkt. De omroepvoorzitters krijgen de komende jaren minder te zeggen over het dagelijks bestuur van de publieke omroep. Ze hebben voortaan slechts adviesrecht, terwijl ze voorheen via de Raad van Toezicht de dagelijkse gang van zaken in Hilversum mede bepaalden. Lees verder

Voetbal
Een van de grootste projecten in de geschiedenis van de NOS. Zo omschrijft de omroep maandag het registreren en uitzenden van het wereldkampioenschap voetbal tot 20 jaar. Dit kampioenschap begint op 10 juni, Nederland is gastland. Het evenement is, na het reguliere WK en Europees kampioenschap, het grootste internationale voetbaltoernooi ter wereld. Voor de NOS is het een grote operatie, omdat de omroep opnames maakt van alle 52 wedstrijden. Ter vergelijking: bij het EK in Nederland en België in 2000 verzorgde de NOS zestien wedstrijden. Lees verder

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email