Verdere stakingen bij BBC voorlopig van de baan

De grootste vakbonden van de BBC hebben een voorlopige doorbraak bereikt in de onderhandelingen met de Britse staatsomroep. Voor het eind van het jaar zullen de Unions Amicus (vakbond voor journalisten), de Bectu (vakbond voor technici) en Amicus (de grootste algemene vakbond in Engeland) om de tafel gaan zitten met BBC Directeur Mark Thompson. De partijen gaan kijken hoe de inkrimpingen bij personeel van de BBC het beste plaats kunnen vinden zonder dat er gedwongen ontslagen zullen plaatsvinden.

Door de toezegging door de BBC hebben de vakbonden hun dreigingen met verdere stakingen voorlopig ingetrokken. Volgens de vakbonden is het aanbod van de BBC een stap in de goede richting. Toch is de dreiging voor stakingen nog niet geheel van de baan. De vakbonden moeten het voorstel van de BBC nog met hun leden bespreken. Als de leden alsnog het voorstel van de BBC verwerpen, zal er gewoon weer gestaakt gaan worden.

Als het aan de BBC ligt verdwijnen de komende jaren in totaal 3780 banen bij de omroep. Het gaat hierbij voornamelijk om journalisten en technici. Hiermee wil de omroep £355 miljoen pond gaan besparen.

Het personeel en de vakbonden zijn vel tegen de sanering bij de omroep. Deze organisaties zeggen dat het schrappen van de banen de slechtste beslissing is die ooit is gemaakt in de hele historie van de BBC. Eind mei leidde dit tot een 24-uurs staking bij de BBC waarbij vooral de nieuwsprogramma’s werden getroffen.

De BBC bood eerder bij onderhandelingen een nieuw voorstel aan, waaronder een jaar uitstel voor de sanering en uitstel voor de privatisering van bepaalde bedrijfsonderdelen. De vakbonden vonden dit nog niet genoeg. [Guardian/Reuters/R.S./Radio.NL]

Gerelateerde berichten