Gesprekken Van Gogh en Oltmans op tv

De AVRO brengt een compilatie van gesprekken tussen Theo van Gogh en Willem Oltmans uit 1997 op zaterdag 9 juli op televisie. Zestien uur beeldmateriaal nam Van Gogh op met de bedoeling een televisieserie te maken over het omstreden fenomeen Oltmans. De serie is er nooit gekomen maar de AVRO zendt nu wel een compilatie uit.

Op zijn geheel eigen wijze interviewt Van Gogh Oltmans over diens jeugd, ons koningshuis, zijn liefdes, Soekarno, Nieuw Guinea en minister Luns. Aan laatstgenoemde ‘dankte’ Oltmans de bijnaam ‘eenmotorige mug’.

Ten tijde van de opnamen in ’97 zat Oltmans berooid op een kamertje in de Amsterdamse Jordaan. Hij was nog immer gewikkeld in een bittere juridische strijd met de Staat der Nederlanden. Sinds eind jaren vijftig was Oltmans door Nederland als ‘persona non grata’ gebrandmerkt wegens zijn openlijke steun aan Soekarno. Die banvloek, uitgesproken door Luns, heeft Oltmans’ carrière voor een groot deel gedwarsboomd.

In 2000 toucheerde Oltmans alsnog acht miljoen gulden van de Nederlandse Staat. Vorig jaar september overleed hij, 79 jaar oud, na een ernstige ziekte. Vriend en interviewer Theo van Gogh werd amper een maand later in Amsterdam op straat doodgeschoten. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten