Headlines uit de krant: donderdag 14 juli

Gisteren opende BBC het open source-portaal op haar site, met negen vrij downloadbare programma’s. Het betreffen vooral programma’s die direct of indirect te maken hebben met media. Het gaat hierbij om software die door programmeurs van de BBC zelf is gemaakt.

De omroep geeft de broncodes vrij omdat ze stelt dat zelfontwikkelde software, net als radio en televisie, van het algemene publiek is. Immers, de omroep wordt gefinancierd met publieke gelden.  “Het is een uitbreiding op wat we beschouwen als onze publieke functie”, aldus de BBC op programmeersite BBC Backstage. “Bovendien stelt het anderen in staat om deze projecten dusdanig te bewerken dat de BBC die resultaten in de toekomst weer kan gebruiken.” Lees verder

Onderscheiding
Wim T. Schippers ontvangt de Van Looyprijs 2005. De Stichting Jacobus van Looy heeft dat dinsdag bekendgemaakt.  Schippers, beeldend kunstenaar en maker van talloze theater-, televisie- en radioprogramma’s, wordt onderscheiden wegens zijn creativiteit, onvoorspelbaarheid en veelzijdigdheid. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2200 euro en een penning. Lees verder

Speelfilm
Ernst, Bobbie en de rest van het gelijknamige televisieprogramma krijgen hun eigen speelfilm. Dat heeft producent Bob Hubar van M4all dinsdag gemeld. De eerste avondvullende productie rond de televisiekarakters heet Ernst, Bobbie en de geslepen Onix. Lees verder

TROS
Meer dan de helft van de internet- en teletekstafdeling van de TROS wordt ontslagen als gevolg van saneringen bij publieke omroepen. Bij de internet- en teletekstafdeling van de TROS verdwijnen elf van de achttien banen. Dat schrijft althans het Nederlands Dagblad, dat de hand wist te leggen op een intern document. De ontslagronde moet de TROS 400.000 euro opleveren.
Op het bericht in het Nederlands Dagblad reageert de directie van de omroep tegenover deze uitgave met: “Inhoudelijk kunnen we geen uitspraken doen over de ontslagen. Er is een adviesaanvraag ingediend bij de Ondernemingsraad over een Sociaal Plan. Het zal zeker tot na de zomer duren voordat het resultaat van die aanvraag bekend wordt.” Lees verder

Toezichthouders
Nederlandse toezichthouders op de privacy- en de telecommarkten gaan nauwer met elkaar samenwerken.  Telecomtoezichthouder Opta en privacywaakhond CBP gaan nauwer met elkaar samenwerken. De organisaties sloten gisteren een samenwerkingsovereenkomst, die reeds bestaande werkafspraken formaliseert. Lees verder 

Podcast
Xs4all biedt haar abonnees vanaf vandaag productie van podcasts aan. Klanten van Xs4all kunnen op een makkelijke manier zelfgemaakte mp3-bestanden in een podcast plaatsen en publiceren. Inloggen met de gebruikelijke gebruikersnaam plus wachtwoord is voldoende om toegang te krijgen tot de middelen om een podcast de publiceren. Lees verder

Retecool
Talpa is geschrokken van zijn brief aan weblog Retecool. Seksuele geaardheid speelt bij de nieuwe televisiezender geen enkele rol, zo benadrukt Talpa. De brief aan Retecool van de juridische afdeling waarin geëist wordt dat de aan Talpa gewijde Foto Fuck Vrijdag van twee weken wordt verwijderd, heeft inmiddels voor de nodige commotie gezorgd. Met name een opsomming waarin homoseksualiteit in één adem wordt genoemd met onder meer terrorisme en de holocaust leidde tot verbaasde reacties. Lees verder

Gerelateerde berichten