Headlines uit de krant: donderdag 7 juli

De SP vreest dat digitalisering van de tv-kabel de prijzen stiekem omhoog jaagt. CaiW ontkent dat. Arda Gerkens van de SP heeft aan minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken gevraagd hoe het zit met de kabeltarieven en digitalisering.

Ze doet dat vanwege het nieuwe aanbod van Caiway (CaiW), voorheen Cai Westland. Die snijdt danig in het analoge pakket en probeert kijkers mede daarmee naar digitaal te krijgen. BBC, ARD en nog eens 17 zenders verdwijnen uit het analoge pakket. Lees verder

Krant
De gratis kranten Metro en Spits blijven groeien in oplage. Vooral de grote landelijke dagbladen als De Telegraaf, de Volkskrant en NRC Handelsblad hebben het zwaar. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde cijfers over het eerste kwartaal van Het Oplage Instituut (HOI). De oplage van de gratis krant Spits was over de eerste drie maanden van dit jaar 400.784, tegenover 383.947 in dezelfde periode vorig jaar. Metro kende een oplagegroei van 48.909 tot 385.017 in het eerste kwartaal van 2005. De zaterdageditie van Metro had een oplage van 227.480 tegenover 171.231 in 2004. Lees verder

Idol
Voor Jansen wordt waarschijnlijk geen opvolger gezocht, misschien wordt er af en toe wel een gastjurylid uitgenodigd. Jansen vindt dat hij zijn jury-rol in Idols niet meer kan combineren met zijn werk als artiestenmanager omdat hij populairder dreigde te worden dan de artiesten die hij begeleidt. Dat kan volgens hem leiden tot onwerkbare situaties. Lees verder

Mies
“Ik sta op het podium, wat een moment!” Mies Bouwman, de ‘grand lady’ van de Nederlandse televisie, neemt met tranen van ontroering een minutenlang durende staande ovatie in ontvangst. De nieuwste Joop van den Ende-productie Sleeping Beauty staat als een huis. En de aimabele Mies zou Mies niet zijn, als ze niet in al haar bescheidenheid zou zeggen: “Aan dit succes heb ik slechts een half procentje mogen bijdragen…” Lees verder

Idols
Ook oudere zangtalenten die het nieuwe idool van Nederland willen worden, kunnen zich inschrijven voor Idols 3. RTL4 heeft de leeftijdsgrens opgerekt naar 35 jaar, omdat volgens de televisiezender bij voorgaande audities is gebleken dat er veel talent is dat buiten de vroegere grens van 28 jaar valt. Lees verder

DVD
veilingsite eBay heeft dinsdag advertenties verwijderd die illegale dvd’s van het muziekspektakel Live 8 van afgelopen zaterdag te koop aanboden. Sommige aanbiedingen stonden al binnen 24 uur na afloop van de concertenreeks te koop, tot woede van de muziekindustrie. Lees verder

Televisie
Het digitaal ontvangen van televisiebeelden is aan een niet te stoppen opmars begonnen. Meer dan vijftig procent van de ondervraagden van de ICT Barometer van Ernst & Young verwacht thuis digitale televisie aan te schaffen. Op dit moment beschikt 18 procent van de ondervraagden over digitale televisie. Digitale televisie wordt vooral ontvangen via de kabel (10 procent), gevolgd door satelliet (5 procent), ether (3 procent) en internet (1 procent). Ernst & Young ondervroeg voor zijn tweemaandelijkse ICT-Barometer 608 directeuren, managers en professionals. Van diegenen die nog niet over digitale tv beschikken, is 56 procent van plan om in de toekomst over te stappen en 21 procent zelfs binnen één jaar. Lees verder

Normaal
Normaal maakt het dan waarschijnlijk toch nog mee. Met de single ‘Rennen of Stilstoan’ heeft de Achterhoekse band met zo goed als zeker haar eerste nummer één hit te pakken in zowel de Mega Top 50 als in de Nederlandse Top 40. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van verkochte singles en legale downloads van deze week, meldt de internetsite van Astroh. Petje af voor Bennie Jovink. Lees verder

Live8
America Online heeft zaterdag maar liefst vijf miljoen internetters bediend met de webcast van de Live 8 concerten. Nog nooit eerder keken zoveel mensen naar een online uitzending. Sommigen kijkers hielden zelfs meerdere streams tegelijk in de gaten. Tijdens de piekuren keken 175.000 mensen. Nog niet zo lang geleden zou een dergelijke online toeloop tot haperende beelden hebben geleid, maar afgelopen zaterdag was de kwaliteit doorgaans prima. Dat kwam mede doordat AOL de beelden streamde vanaf verschillende servers op diverse plaatsen in de wereld. Volgens de Amerikaanse marktanalist Rob Enderle is online video intussen volwassen geworden. De marktkenner ziet evenwel nog meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld het aansluiten van grote tv-schermen op computers, zodat de kijkervaring wordt verbeterd. Lees verder

Hilversum
Burgemeester E. Bakker van Hilversum maakt zich ernstig zorgen over het verlies aan werkgelegenheid in zijn stad als gevolg van de omroepplannen van het kabinet. Dat heeft hij dinsdag in een brief aan minister-president Balkenende geschreven. Vanaf 2008 wil het kabinet de afzonderlijke omroepen minder budget geven en mogen zij alleen nog maar programma’s maken over opinie en debat. Rond kinderprogramma’s mag geen reclame meer worden uitgezonden. De raad van bestuur van Publieke Omroep (PO) verwacht dat de plannen honderden banen kunnen kosten. Lees verder

TV
Al achttien procent van 600 ondervraagde Nederlandse managers kijkt digitale televisie. Versatel en ’triple play’ liggen nog niet goed in de markt. Dit blijkt uit een steekproef van Ernst & Young. Die is weliswaar niet representatief voor de totale Nederlandse bevolking, maar wel redelijk voor het lezerspubliek van Planet Multimedia, want het gaat om de managers in de ICT Barometer. Ongeveer 600 chefs vullen periodiek vragenlijsten van E&Y in. Lees verder

Muziek
Wat begon als afstudeerproject ontwikkelde zich tot een muzieksite waar artiesten muziek kunnen uploaden, die anderen vervolgens gratis kunnen downloaden, bewerken en verspreiden volgens Creative Commons-licenties. Kort voor het weekeinde lanceerden Marten Timan en Björn Wijers de Nederlandse muzieksite imuze.nl. Voortbouwend op het afstudeerprojecct van Timan proberen de twee de creativiteit onder Nederlandse muziekmakers en -liefhebbers te stimuleren. Ze hopen de downloadsite via een forum en offline evenementen uit te bouwen tot een gemeenschap en luisteraars te bekoren met een gratis te beluisteren Simuze-webradiostation. Op het station wordt louter Nederlands muziekproduct gedraaid. Lees verder

Illegaal?
Zwollenaar Henk de Draaijer kan zijn geluk niet op. De voormalige etherpiraat heeft een officiële vergunning gekregen om tijdens de Blauwvingerdagen zijn favoriete muziek via 106.8 FM uit te zenden. Het café Japie fungeert hierbij als uitzendlocatie want in dit café staat de klok altijd op Nederlandstalig. Na het horen van het goede nieuws was Henk bijna door het dolle heen. Natuurlijk had hij op een positieve reactie gehoopt maar de kans op nee leek vele malen groter dan een ja. Ook Telecom, het bedrijf waarvan de Draaijer het goede bericht kreeg, spreekt van een opmerkelijke beslissing van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Enige jaren geleden was de Zwollenaar elke zaterdagavond actief als etherpiraat. Zijn uitzendingen werden massaal beluisterd, getuige de vele verzoekjes die hij steeds kreeg. Dat succes werd feitelijk ook zijn einde. De populaire dj durfde het gewoon niet meer aan om op zaterdagavond zijn geliefde Nederlandstalige repertoire de ether in te gooien. In zijn succes stond Henk niet alleen. Lees verder

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email