Headlines uit de krant: zaterdag 2 juni

De plannen van het kabinet voor het omroepbestel pakken financieel rampzalig uit. Dat zegt voorzitter H. Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur Publieke Omroep. ,,Op hoofdlijnen zijn we positief over het model van staatssecretaris Van der Laan (Media), waarin een sterkere aansturing door de raad van bestuur ligt verankerd. Maar op financieel gebied zijn we ons rotgeschrokken.”

Volgens het kabinet zullen de omroephervormingen budgettair neutraal worden doorgevoerd. In de praktijk verwacht de raad van bestuur echter dat de omroep er in 2008 minimaal 100 miljoen euro op achteruit zal gaan. Dat komt omdat door de plannen de omroepen vanaf 2008 waarschijnlijk minder kijkers aan zich weten te binden. Daardoor zullen de STER-inkomsten dalen en dat compenseert Van der Laan niet. Bovendien mogen rondom kinderprogramma’s geen spotjes meer worden uitgezonden (derving 15 miljoen euro). Lees verder

Omroep
Staatssecretaris Van der Laan (Media) is niet overtuigd door de kritiek op haar plannen om het omroepbestel te hervormen, en zij blijft ook pal achter die plannen staan. Dat bleek in de nacht van donderdag op vrijdag in een spoeddebat in de Tweede Kamer over de kwestie.
Oppositiepartijen vrezen vooral de voorgenomen opheffing van de ledenloze omroep NPS. Daardoor dreigen programma’s als NOVA en Buitenhof te verdwijnen. Volgens Van der Laan is dat een zaak van de raad van bestuur Publieke Omroep en heeft die voldoende middelen om in de toekomst een programma als NOVA te waarborgen. De raad van bestuur denkt daar anders over en daarom concludeerde PvdA-woordvoerder Van Dam dat de bewindsvrouw het draagvlak onder politici belangrijker vindt dan draagvlak in Hilversum. Lees verder

Hilversum
In tien jaar tijd heeft de NPS zich ontwikkeld tot het centrum van omroepland Hilversum. De ledenloze organisatie zocht samenwerking, bracht discussieprogramma’s, ‘hoge’ cultuuruitingen, jeugd- en kindertelevisie en liet de minderheden aan het woord. Nu wordt het centrum afgebroken en lijken de programma’s hoogstens verbouwd in de periferie terug te komen. De Nederlandse Programma Stichting is vooral bekend geworden door televisieprogramma’s als NOVA, Buitenhof, Sesamstraat, Klokhuis en radioprogramma’s als Kunststof en 4FM Jazz. Toch is het nog maar een kleine greep uit de stal van de NPS. De 330 medewerkers staan per jaar borg voor 1200 uur televisie en 5000 uur radio. Lees verder

Genootschap
Het Genootschap van Hoofdredacteuren vreest dat de hervormingsplannen van het kabinet voor de publieke omroep onbedoeld het einde betekenen van NPS-programma’s als NOVA, Buitenhof, Zembla en Andere Tijden. In de plannen wordt de NPS namelijk opgeheven. In een brief aan staatssecretaris Van der Laan (Media) vraagt het genootschap aan haar om het voortbestaan van de tv-rubrieken te waarborgen. Lees verder

BNN
Nederlanders zijn niet actiemoe, ze kiezen liever voor gemak. Dat zegt BNN-voorzitter Laurens Drillich. ,,Waarom zou je naar het Live 8 concert in Londen afreizen als je achter de tv alle optredens en artiesten van dichtbij kan zien”, zegt Drillich. Hij denkt dat de rechtstreekse uitzendingen, zaterdag vanaf 14.00 uur op Nederland 3 en radio 3FM, wel goed bekeken en beluisterd worden. ,,Ik reken niet op records, maar zeker veel mensen gaan het volgen.” Weinig Nederlanders reizen ook daadwerkelijk af naar een van de tien locaties waar wereldsterren een benefietconcert geven. Reisbureaus, Stena Line en Eurolines merken nauwelijks extra drukte dit weekeind naar Londen, waar het grootste concert wordt gegeven. Lees verder

iTunes
Nog geen drie dagen waren nodig om via Apples nieuwe versie van iTunes 1 miljoen abonnementen op podcasts, radiouitzendingen in MP3-formaat, te slijten. Op 28 juni verscheen Apples iTunes versie 4.9, de versie van de muziekspeelsoftware waar via de ingebouwde muziekwinkel ook gratis podcasts zijn te downloaden. Het technologiebedrijf maakte zojuist bekend dat er in enkele dagen 1 miljoen abonnementen op podcasts via iTunes zijn genomen. Het aantal internetgebruikers dat iTunes als podcastontvanger gebruikt kan hierdoor geschat worden op enkele honderdduizenden. Een podcastluisteraar kan immers meerdere abonnementen nemen op de RSS-feeds van zijn favoriete mp3-uitzendingen. Lees verder

Publiek
De Tweede Kamer debatteerde afgelopen nacht over de toekomst van de publieke omroep. De coalitie hield de rijen gesloten. Valt er nog een open debat te voeren over de toekomst van de publieke omroep, of heeft het achter gesloten deuren bereikte akkoord tussen CDA, VVD en D66 de status van een regeerakkoord waaraan niet getornd mag worden? Die vraag stond gisteren centraal in de Tweede Kamer. De Kamer vergaderde afgelopen nacht enkele uren over het voorstel van staatssecretaris Van der Laan (Media, D66). Die stelt voor de budgetten van de omroepverenigingen te halveren, de NPS als werkmaatschappij af te schaffen en de drie publieke netten te laten besturen door een sterke raad van bestuur. Met name de geplande opheffing van de NPS, die programma’s als NOVA, Klokhuis, Sesamstraat en Premtime maakt, zorgt voor veel commotie. Vooral binnen D66 roeren prominenten zich om de NPS te behouden. Lees verder

DSL TV
Dsl-abonnees van XS4ALL kunnen vanaf vandaag hun eigen beelden de wereld in streamen. XS4ALL is naar eigen zeggen de eerste provider die dit aanbiedt. Lees verder

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email