KPN stuit op verzet bij bod op Nozema [Update1]

NMa en Opta zijn tegen het meebieden door KPN op zendermaatschappij Nozema, die wordt geprivatiseerd. Dit meldt Het Financieele Dagblad donderdag op basis van ‘welingelichte bronnen’. De markttoezichthouders vrezen dat KPN te dominant wordt in digitale televisie.

De kritiek van de toezichthouders komt op een moment van grote veranderingen op de markt voor digitale televisie in Nederland. Digitale tv is een belangrijke pijler onder ’triple play’, de combinatieverkoop van televisie, internet en telefonie. De markt daarvoor is sterk in beweging sinds de opkomst van snel internet. Telefoniebedrijven concurreren met kabelbedrijven en met internetaanbieders om de gunst van consumenten.

Het negatieve advies brengt het kabinet volgens de krant in een lastig parket. Minister Zalm van Financien organiseert als grootaandeelhouder (59%) de veiling van Nozema. Als schatkistbewaarder is hij gebaat bij een hoge opbrengst.

Collega-bewindsman Brinkhorst van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer echter beloofd dat KPN niet meer dan 40% mag bezitten in Digitenne, het digitale tv-bedrijf waarvan KPN en Nozema elk 40% bezitten. Als KPN Nozema koopt, verdubbelt het telecombedrijf zijn belang naar 80%. Dat is tegen de wens van een meerderheid van de Kamer.

KPN heeft onlangs een bindend bod uitgebracht, zo bevestigt een woordvoerder tegen de krant. Het bod kwam twee weken nadat de NMa op 28 juni een negatief advies had uitgebracht aan minister Zalm. ‘Wij verwachten geen onoverkomelijke problemen’, zegt een KPN-woordvoerder.

NMa en Opta willen niet reageren en verwijzen door naar Financien. EZ wil niet zeggen wat minister Brinkhorst met het negatieve NMa-advies doet. ‘Daar gaat minister Zalm over’, aldus een woordvoerder. Financien liet gisteren weten dat het pas inhoudelijk zal reageren als de veiling voltooid is.

Vanochtend dient voor de Haagse rechtbank een kort geding van Broadcast Partners (BP) tegen de Staat der Nederlanden. BP, de commerciele tegenhanger van Nozema, eist dat KPN wordt buitengesloten van meebieden omdat het bedrijf dan te dominant wordt op de markt voor digitale televisie. De kabelbedrijven steunen BP in zijn juridische strijd. In een brief aan Zalm pleit branchevereniging Vecai voor meer transparantie.

De kabelbedrijven vragen Zalm de verkoopprocedure transparanter te maken en te verhinderen dat KPN twee van de drie infrastructuren in handen krijgt. Kabelbedrijven volgen de intrede van KPN in televisie met argusogen. Voor hen staat 90% marktaandeel op het spel.

[Update]
VVD-Tweede-Kamerlid Charlie Aptroot heeft de ministers van Financiën en Economische Zaken gemaand zo snel mogelijk inzicht te verschaffen in de ophanden zijnde verkoop van Nozema. Aptroot vreest dat KPN Nozema overneemt en daardoor een meerderheidsbelang in Digitenne krijgt waardoor concurrentie wordt beperkt. Aptroot beroept zich op de uitspraken van minister Brinkhorst die verzekerde dat KPN géén meerderheid in Nozema zal krijgen.

Aptroot: ,,De voorgenomen overname kent een groot probleem. Als KPN een meerderheidsbelang in Digitenne krijgt, is sprake van marktverstoring dat zal onherroepelijk negatieve gevolgen voor de consument hebben.’’

Het is vanwege deze redenen dat Aptroot zo spoedig mogelijk van de ministers opheldering wil hebben voordat de transactie plaatsheeft. ,,Het kan niet zo zijn dat dit soort zaken achter de rug van het parlement gebeurt. Het gaat niet alleen om geld maar ook om de toekomst van radio en tv-bereik in Nederland. Zodra die transactie is voltooid en KPN krijgt een meerderheidsbelang, kan de Tweede Kamer deze stap niet meer terugdraaien. We moeten dus nu handelen. Het zal toch niet gebeuren dat het kabinet in strijd met eigen beleid en met afspraken met de Tweede Kamer tijdens het zomerreces een transactie doet en daarmee de Tweede Kamer voor een voldongen feit plaatst.’’

[Update1]
Het telecombedrijf KPN heeft inmiddels een bod uitgebracht op de zenderparkbeheerder Nozema, zo meldt het ANP vandaag. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten