Programmaraad onder vuur: ZDF van de kabel

Recent is er in Het Gooi veel ophef ontstaan over het verdwijnen van de zender ZDF (Duitsland 2) van de kabel. Deze zender is verdwenen als gevolg van het advies van de programmaraad en het distributiebeleid van kabelmaatschappij Casema. Bij de kijkers in het Gooi heeft dit tot een enorm aantal boze reacties geleid die vooral gericht zijn aan de Regionale Programmaraad Gooi en Omstreken (RPGO).

Stortvloed van klachten in Het Gooi na verdwijnen Duitse zender ZDF
Sinds een aantal weken ligt ook de RPGO (Regionale Programmaraad Gooi en Omstreken) zwaar onder vuur. Het regent klachten nadat kabelaar Casema begin juli de zender ZDF (Duitsland 2) tot veler verrassing en ongenoegen van de kabel haalde en juist inruilde voor het Spaanstalige TVE. Bij de gemeenten, bij de programmaraad zelf en bij Casema zijn al veel boze telefoontjes binnengekomen en is men bedolven onder emails en brieven met niet mis te verstane taal. Mensen spreken van ‘een grote ramp’ en een ‘afschuwelijk besluit’. Vooral in Naarden maar ook in andere gemeenten  in het Gooi zijn vooral de wat oudere kijkers boos dat zij hun geliefde shows en andere ZDF-programma’s moeten missen.

College van B & W bemoeit zich er nu ook mee
Het college van burgemeester en wethouders van Naarden schrijft een brief op poten aan de regionale programmaraad ’t Gooi (RPGO) waarin zij stellen dat ongewoon veel kijkers zijn gedupeerd. Formeel gaat de Programmaraad er over maar het college vind dat zij niet voorbij kunnen gaan aan zo’n groot ongenoegen in hun gemeente. Het onbegrip heerst vooral doordat de Spaanstalige zender TVE voor het ZDF in de plaats kwam. TVE verdween vorig jaar juist van de kabel en daarover uitten de aanhangers van deze zenders hun ongenoegen. Mede om die reden adviseerde de RPGO dit jaar onder andere TVE in het basispakket.

Dit deel van het advies is zwaarwegend en moest Casema daarom verplicht overnemen. Het ZDF werd in het laatste advies echter pas op plek 33 geplaatst en kwam dus als eerste in aanmerking om te vervallen gezien de beperktheid van het analoge pakket. Vervolgens heeft Casema dit dus ook gedaan om zo plaats te maken voor TVE. Casema heeft zelf besloten om het ZDF te verwijderen en houdt verder weinig rekening met de wensen van de kijker want daar is immers de programmaraad voor ingesteld. De RPGO stelt ondertussen dat boze kijkers het beste bij de programmaraad zelf kunnen klagen maar voegt er aan toe dat het besluit niet eerder dan volgend jaar kan worden teruggedraaid omdat de adviezen een wettelijke geldigheidstermijn van een jaar hebben.

Veel kritiek werkwijze programmaraad
De kritiek op de programmaraad is echter vooral dat zij bureaucratisch te werk gaan. Zo zou het pas weer over een jaar mogelijk zijn om het ZDF op de kabel terug te krijgen. De meeste kijkers willen daar niet op wachten en stellen dat hier niemand om gevraagd heeft. De programmaraad verweert zich echter dat zij 6 weken voor het uitbrengen van het definitieve advies een conceptadvies hadden opgesteld en gepubliceerd waarop iedereen kon reageren. Uit dit concept bleek dat het ZDF in hun advies een zeer lage prioriteit had, maar desondanks wel vrijblijvend aan Casema was geadviseerd.

Niemand zegt echter dit conceptadvies ergens gelezen te hebben. Opmerkelijk genoeg heeft de programmaraad, zoals zij meldt op haar eigen website, maar twee reacties gekregen over de positie het ZDF. Nog opmerkelijker is dat een andere groep met religieuze belangen, het conceptadvies van de programmaraad kennelijk wel wist te vinden; op het voorstel van de RPGO om God TV te adviseren kwamen na “publicatie” van het conceptadvies maar liefst 479 reacties binnen! God TV werd overigens geadviseerd maar niet zwaarwegend en ook dat heeft Casema niet overgenomen.

Digitale TV biedt alternatief
Overigens biedt Casema in een aantal gemeenten wel digitale televisie (TVD) aan waarmee, na aanschaf van een decoder de zenders ARD, ZDF en WDR “gratis” ontvangen kunnen worden. De enige voorwaarde is dat men al een abonnement heeft op het analoge standaardpakket en dat Digitale televisie in de betreffende gemeente beschikbaar is.

WDR (Duitsland 3) verdween overigens al eerder van de kabel tot veler onvrede. Veel boze kijkers hebben laten weten nu liever een schotel te nemen omdat daarbij volledige keuzevrijheid een feit is.

Meer info over de gang van zaken en een forum waar belanghebbenden op kunnen mee discussiëren via de site van de programmaraad: Gooi en Omstreken.

Binnenkort een vervolg op dit artikel: Programmaraad Rotterdam onder vuur wegens verdwijnen Spaanstalige zender TVE. [JHV/Radio.NL]

 

Gerelateerde berichten