Staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan (D66) heeft zelf geen stem gehad in het door haar verdedigde besluit om de NPS op te heffen. Dat maakt NRC Handelsblad zaterdag bekend in een reconstructie van de politieke besluitvorming die de krant heeft gemaakt. Zij ‘ontplofte’ toen ze hoorde van het besluit, dat ze later naar de buitenwacht moest verdedigen.
De krant heeft gesproken met D66-Kamerlid Bert Bakker, die zijn fractieleider Boris Dittrich verving bij het ‘achterkamertjesdebat’ met de fractievoorzitters van coalitiegenoten, Maxime Verhagen (CDA) en Jozias van Aartsen (VVD). Daarin werd het besluit genomen de NPS op te heffen, omdat die omroep niet zou passen in het nieuwe bestel.
Van der Laan had Dittrich gevraagd ook aanwezig te mogen zijn bij het overleg, maar dat werd geblokkeerd door de drie fractievoorzitters. Bij het overleg tussen de drie over de WAO van een dag eerder, mocht minister van Sociale Zaken Aart Jan de Geus (CDA) wel aanwezig zijn.
Bakker vertelt dat Van der Laan ‘ontplofte’ toen haar verteld werd dat de NPS zou worden opgeheven. “Ze zei dingen als ‘onacceptabel’ en ‘hier kan ik niet mee naar buiten.'” Later verdedigde Van der Laan het – weliswaar licht gewijzigde – plan tegen kritiek vanuit haar eigen partij en van omroepmedewerkers. Ze vertelde de Tweede Kamer bovendien dat ze ‘volop betrokken’ was geweest bij de besluitvorming.
De krant heeft Van der Laan niet kunnen bereiken voor commentaar, omdat ze met vakantie is. PvdA-mediawoordvoerder Martijn van Dam zei voor Radio 1 dat Van der Laan nu ‘in een lastig parket’ zit. Hij kan zich niet voorstellen dat de staatssecretaris achter de door haar verdedigde plannen stond, als ze in eerste instantie heeft gezegd deze onacceptabel te vinden. Ze moet zelf de afweging maken of haar positie nog houdbaar is, zegt Van Dam. “Maar als de staatssecretaris er zelf ook niet achter staat, met wie moeten we dan in discussie?”