Een aantal startende community stations in Engeland hebben hun ongenoegen geuit over de handelswijze van de BBC met betrekking tot het beschikking stellen van frequenties voor deze stations. De BBC zou namelijk expres geen haast maken met het afstaan van frequentieruimte op FM.
Al sinds jaar en dag gebruikt de Britse staatsomroep BBC FM-frequenties voor de doorgifte van Radio 1, 2, 3 en 4. In tegenstelling tot Nederland, waar alle frequenties door elkaar worden gebruikt, zijn de frequenties van de BBC netjes gerangschikt. Elk landelijk BBC station heeft zo zijn eigen stukje op de FM-band. Zo zit Radio 1 bijvoorbeeld tussen 97 en 100FM en Radio 2 tussen 88 en 91 FM. De opzet van dit systeem was dat het voor de luisteraars gemakkelijk zou zijn om de stations te vinden. Ondanks het stijgende aantal radiostations en de vraag naar meer frequenties houdt de BBC vast aan dit systeem.
De nieuwe community stations die in Engeland van start zullen gaan, moeten echter gebruik gaan maken frequenties in het BBC gedeelte van de FM-band, omdat het “commerciële” gedeelte overvol zit.. Voordat een station gebruik mag maken van één van deze frequenties in het BBC gedeelte moet de BBC hier toestemming voor geven. De BBC zou de aanvragen, die gedaan worden door mediawaakhond Ofcom, echter dermate traag afhandelen.
Daarnaast maakt de BBC bezwaar tegen het gebruik van de frequenties, omdat het mogelijk de ontvangst van de BBC stations zou kunnen storen. De vraag is of dit ook daadwerkelijk zo zal zijn. Doordat de BBC eigen ruimte voor de stations heeft zijn de meeste stations op meerdere frequenties te ontvangen. Daarnaast zenden de community stations uit met een laag vermogen, waardoor het bereik hooguit vijf kilometer is. Doordat de BBC tegenwerkt ondervinden de community stations grote hinder bij het opstarten van de stations. Zo kunnen er nauwelijks sponsors aangetrokken worden omdat onduidelijk is wanneer het betreffende station kan beginnen met uitzenden.
In september gaf Ofcom een tiental licenties uit voor zogenaamde community stations. Het is de bedoeling dat deze stations een “not-for-profit” programma gaan aanbieden. De stations zullen bekostigd moeten worden uit subsidies, sponsoring en een klein deel uit reclameverkoop. [Manchester Evening News/R.S./Radio.NL]