Stern levert Sirius mogelijk 1,5 miljoen nieuwe abonnees op

De overstap van Howard Stern van Infinity Broadcasting naar Sirius Satellite Radio levert laatstgenoemde waarschijnlijk 1,5 miljoen nieuwe abonnees op, zo blijkt uit onderzoek van Bridge Ratings. Volgens Bridge zal ongeveer 10% van de Sternluisteraars een abonnement nemen op Sirius om zo naar de programma’s van de “King of all media” te kunnen blijven luisteren.

Sinds dat Stern in oktober 2004 bekend maakte over te gaan stappen naar Sirius, onderzoekt Bridge Ratings regelmatig de populariteit van de shockjock en de bereidheid van de luisteraars om hem te volgen. In totaal ondervroeg Bridge ruim 3000 luisteraars in 10 markten waar Stern op de radio te horen is. Het gaat hierbij niet allen om “die-hard” Stern fans, maar ook om personen die maar één uur per week naar de Howard Stern Show luisteren. Hiervan heeft 10% te kennen gegeven “zeer waarschijnlijk” voor 1 januari 2006 een abonnement te nemen op Sirius. Daarnaast gaf nog eens een flink deel aan om een dergelijk abonnement voor kerst cadeau te geven.

Volgens de prognoses van Bridge zullen in oktober en november ongeveer 500.000 Stern luisteraars een abonnement op Sirius nemen. Gevolgd door 480.000 in december en 504.400 in januari. Sirius zelf verwacht aan het eind van dit jaar de 3 miljoen leden grens te passeren. Concurrent XM Radio verwacht aan het eind van het jaar op 6 miljoen abonnees uit te komen.

Satellietradio is een betrekkelijk jonge ontwikkeling op de Amerikaanse uitzendmarkt. Sirius en XM Radio investeerden ieder vele honderden miljoenen dollars alleen al in het optuigen van een satellietnetwerk. Via de satelliet zenden de bedrijven radiokanalen uit die het hele land dekken, iets dat op een andere wijze, bijvoorbeeld FM en AM, niet kan. Via Sirius kunnen Amerikanen ruim 120 reclameloze kanalen beluisteren, via XM Radio 150 stuks. Een abonnement kost ongeveer $120 per jaar.

De aanbieders van satellietradio proberen zoveel mogelijk luisteraars te lokken door uitzendrechten te kopen van populaire sporten in de VS, zoals football en baseball. Daarnaast zetten de aanbieders grote namen als troef in. Zo wist Sirius Howard Stern en “Cousin Brucie” Morrow binnen te halen, terwijl XM bijvoorbeeld rapper Eminem een eigen kanaal heeft gegeven. [FMQB/BillboardRadioMonitor/R.S./Radio.NL]

Gerelateerde berichten