De Fereral Communications Commition (FCC) heeft afgelopen week een website geopend met meer informatie over wat nou precies onzedelijkheden op radio en televisie zijn. De site is speciaal bedoeld om het publiek te informeren over de regelgeving omtrent onzedelijkheden op radio en telvisie. Daarnaast wordt uitgelegd hoe een klacht moet worden ingediend en hoe deze verder afgehandeld wordt.
Sinds de “Nipplegate affaire”, waarbij tijdens de finale van de Superbowl een ontblote borst van Janet Jackson in beeld kwam, is de jacht op onzedelijkheden door de FCC fors opgevoerd. Maar ondanks dat de regelgeving niet aangepast is, vragen niet alleen vele kijkers en luisteraars, maar ook programmamakers zelf zich af wat nu eigenlijk de regelgeving is rondom het uitzenden van onzedelijkheden, maar bijvoorbeeld ook de regelgeving qua taalgebruik op radio en televisie. Speciaal hiervoor heeft de FCC de website geopend.
Kortweg komt de regelgeving van de FFC er op neer dat tussen 6 en 22 uur geen bloot en seks getoond mag worden, daarnaast mag er niet gevloekt of gescholden worden. Bij de meeste stations staat op het uitspreken van een welgemeend ‘fuck’, in Amerika beter bekend als het F-woord tijdens een uitzending dan ook onmiddellijke ontslag. Arthur Chi’en, één van de bekendste verslaggevers van New York, werd daar in mei van dit jaar nog het slachtoffer van toen hij deze regel overtrad tijdens een live verslag in het ontbijtnieuws omdat hij gestoord werd tijdens zijn werkzaamheden.
Naast informatie over hoe een klacht ingediend moet worden, is er ook informatie te vinden over klachten die al ingediend zijn. Zo zijn alle uitgedeelde boetes tussen 2000 en eind 2004 na te lezen, compleet met script waarvoor de boete is uitgedeeld. Daarnaast is precies te zien hoeveel klachten er tussen 1993 en juni 2005 zijn ingediend en wat de status van deze klachten zijn.
In het eerste half jaar van 2005 kwamen er in totaal 163.167 klachten bij de FCC binnen over onzedelijkheden. Daarmee lijkt het aantal klachten over dit hele jaar fors lager te liggen dan 2004, toen er 1.405.419 klachten binnen kwamen.
Voor de sterke daling zijn een aantal redenen aan te voeren. Ten eerste sloten grote mediaconcerns als Clear Channel en Viacom (eigenaar van Infinity Broadcasting en CBS) een schikking met de FCC. Hiermee kochten zij een flink aantal lopende zaken af en beloofden zij er alles aan te doen om de hoeveelheid “vuiligheid” op radio en televisie tot een minimum te beperken. Het gevolg hiervan is dat de meeste live uitzendingen op radio en televisie met een kleine vertraging worden uitgezonden zodat er op tijd ingegrepen kan worden.
Toch is ondanks de afname van het totale aantal klachten, het aantal programma’s waarover werd geklaagd fors toegenomen. Over het eerste half jaar van 2005 werd er over 233 radio uitzendingen een klacht ingediend, wat al meer is dan de 145 radioprogramma’s waarover in 2004 geklaagd werd. Op televisiegebied werden er over 297 programma’s klachten ingediend, waarvan 52 programma’s op kabelstations werden uitgezonden.
Ondanks dat het totaal aantal klachten over onzedelijkheden is gedaald, blijft dit onderwerp hoog op de agenda van de FCC staan. [BillboardRadioMonitor/R.S./Radio.NL]