Extremere radiospelletjes in strijd om luisteraars

De Amerikaanse radiostations lijken een nieuw wapen te hebben gevonden in de strijd om de luisteraar: het radiospelletje. Het is natuurlijk mogelijk om prijzen simpel weg te geven aan een beller die eventueel een vraag moet beantwoorden, maar je kunt diezelfde kandidaat ook in de studio laten strijden voor de prijs. Daar komt ook nog eens bij dat luisteraars bereid zijn om steeds verder te gaan voor deze prijzen. De medewerkers van het station zijn daarbij de lachende derde, want zij zullen zich wel kapot lachen om hoe stom luisteraars kunnen zijn. Daarnaast levert een dergelijk spelletje natuurlijk ook “spraakmakende” radio op.

En dat luisteraars ver gaan voor prijzen bewees het hitstation Q102 (WIOQ) in Philadelphia onlangs nog. Het station gaf tijdens de ochtendshow “Chio in the Morning” kaartjes weg voor een wedstrijd van de Philadelphia Eagles. De Eagles spelen in de NFL (American Footbal) en de wedstrijden hiervan zijn steevast uitverkocht.

Met deze gedachte besloot Q102 dan ook dat de luisteraar ver moest gaan voor de kaartjes van de Eagles. Twee vrouwelijke kandidaten werden dan ook uitgenodigd in de studio om het tegen elkaar op te nemen in een “Spitfest”. De meiden moesten elkaar dan ook om de beurt in het gezicht spugen. Degene die dit het langst wist vol te houden en niet zonder speeksel kwam te staan was de uiteindelijke winnaar. Het hele spitfest was dan ook live te volgen tijdens de ochtendshow van Q102 en later ook in beeld via de website.

Niet iedereen kon het spelletje overigens waarderen. Lisa Paige, sidekick van het ochtendprogramma, vluchtte zelfs de studio uit. “Dit was het smerigste wat ik ooit gezien heb. Ik zou niet weten waarom iemand dit voor Eagles kaartjes zou doen. Deze meiden spuugden 10 minuten in elkaars gezicht en één van deze meiden dronk melk, dus er zat aangekoekte melk op de ander zijn gezicht“, aldus Paige.

Q102 is niet het eerste radiostation dat zich met extreme radiospelletjes inliet. Eerder dit jaar werd het New Yorkse hip-hop station Hot 97 (WQHT) beboet voor het organiseren van mepwedstrijden. Tijdens het zogenoemde “Smackfest” streden vrouwen met elkaar om wie de hardste “mep” in de ander zijn gezicht kon uitdelen. De winnares maakte kans op $5000 en concertkaartjes. Ook deze wedstrijd was live op de radio te volgen.

Er ontstaat in de VS steeds meer weerstand tegen dergelijke acties op de radio. Met name de conservatieven vinden het walgelijk dat dit soort dingen zomaar mogen en dat hun kinderen ernaar kunnen luisteren. En dat is koren op de molen van de huidige president George W. Bush. Bush stelt namelijk graag strenge mensen aan bij de Federal Communications Commision (FCC), de mediawaakond van de VS.
Goed voorbeeld hiervan was Michael Powell. Deze oud-voorzitter van de FCC staat inmiddels bekend als “moraalridder” in de strijd tegen vuilheden op radio en televisie. Onder zijn leiding kreeg het televisienetwerk CBS een recordboete voor de, inmiddels overbekende, “nipplegate affaire” met Janet Jackson en Justin Timberlake. [R.S./VRR/Radio.NL]

 

Gerelateerde berichten