Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor het verlagen van de contributie voor het lidmaatschap van publieke omroepen. Regeringspartij VVD ligt vooralsnog dwars. De liberalen houden vast aan een contributie van 24 euro, zoals die is voorgesteld in het omroepplan van staatssecretaris voor Cultuur Medy van der Laan (D66). De Tweede Kamer debatteert maandag over het plan voor herziening van het publieke omroepbestel.
CDA-Kamerlid Joop Atsma zei in het debat eerder te denken aan een contributie van vijf tot tien euro. Hij kreeg daarin bijval van PvdA, SP en GroenLinks. Door de contributie te verlagen, hopen de partijen een drempel voor het lidmaatschap van een omroep weg te nemen. Zo kan worden voorkomen dat de van oorsprong verzuilde omroepen, die een trouwe achterban hebben, onevenredig meer zendtijd krijgen dan omroepen als BNN, met een achterban voor wie lidmaatschap minder vanzelfsprekend is.
De Tweede Kamer spreekt de hele dag over het voorstel van Van der Laan. De kern van haar plannen met het omroepbestel is dat ze wil dat de omroepen zich weer meer profileren met een eigen identiteit en dat zo de verschillen tussen de omroepen weer sterker worden.
Dat de herziening van het bestel door de regeringspartijen CDA, VVD en D66 onderling lijkt te zijn afgekaart, heeft veel kwaad bloed gezet bij de oppositiepartijen. Zij vroegen zich bij het begin van het debat hardop af of de bijeenkomst nog wel zin had, nu er weinig ruimte lijkt te zijn voor aanpassingen van het plan.
Een belangrijk pijnpunt in het debat is de voorgenomen opheffing van de NPS in 2008. De omroep heeft geen leden en daarmee is er in het plan van Van der Laan geen bestaansrecht. De oppositie vreest dat met het opheffen van de omroep, die onder meer nieuwsrubrieken als Nova en Buitenhof maakt, te weinig vanuit een onafhankelijke visie nieuws kan worden gemaakt.
Onlangs zei de staatssecretaris tijdens het omroepcongres te overwegen de opheffing van de omroep te willen uitstellen tot 2011. Die hoop werd tijdens het debat de kop ingedrukt. Voor de VVD is uitstel van de opheffing onaanvaardbaar. [Novum/Radio.NL]