De BBC kan terugkijken op een bijzonder goede periode op het gebied van radio, zo blijkt uit de luistercijfers over het derde kwartaal van 2005 (juli-september/wave 3) die de RAJAR afgelopen donderdag publiceerde. Het totale marktaandeel van de BBC radiostations steeg namelijk naar een recordhoogte van 54,6%. De commerciële stations moeten het echter doen met 43.5% marktaandeel. De BBC trekt dagelijks 32,8 miljoen luisteraars, 2 miljoen meer luisteraars dan de commerciële stations.
BBC Radio 2 blijft daarmee, ondanks een licht verlies, de grootste landelijke zender met een marktaandeel van 15,6%. Radio 4 daarentegen wist wel meer luisteraars te trekken en heeft nu een marktaandeel van 11,5%.
Ook de jongerenzender BBC Radio 1 lijkt verlost te zijn van de neerwaartse lift, want sinds de komst van ochtendjock Chris Moyles stijgen de cijfers gestaag. Niet voor niets wordt Moyles dan ook gekscherend de redder van Radio 1 genoemd. Het marktaandeel van Radio 1 steeg naar 9,4%.
Lokaal
Voor de commerciële stations is het nu zaak om het tij te doen keren. Inmiddels zijn er bij de commerciële lokale stations al vergevorderde plannen om meer gezamenlijke programma’s te maken. De stations zijn dan ook druk bezig met de voorbereidingen om een aantal nieuwe hitlijsten te lanceren. Naast de huidige Hit40 UK zal er ook een AC lijst en een dance/R&B lijst (Fresh 40) gelanceerd gaan worden.
In het Verenigd Koninkrijk is de radiomarkt vooral lokaal opgezet, vandaar ook het hoge marktaandeel van de lokale stations (33,0%). Zo zijn er 285 lokale commerciële radiostations actief via de FM en de AM. Daarnaast heeft de BBC ook nog 40 lokale stations. Landelijk heeft de BBC vijf radiostations actief op FM en AM, tegenover drie commerciële stations.
Toekomst is digitaal
Terwijl Digital Audio Broadcasting (DAB) in een groot deel van Europa nog in de kinderschoenen staat, gaat de opmars hiervan in het Verenigd Koninkrijk onverminderd door. Ruim 10% van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk bezit momenteel een DAB ontvanger. Een forse stijging, want een jaar geleden lag het percentage nog op 4,5%.
De meeste stations die in het Verenigd Koninkrijk te ontvangen zijn via DAB zijn zogenoemde simulcasts van bestaande radiostations. Dit betekent dat radiostations die via FM of AM uitzenden simpelweg ook hun programma’s uitzenden via DAB. Maar naast deze simulcasts zijn er ook een aantal stations dat alleen mar via DAB te ontvangen is. En ook deze stations stegen in populariteit, want wekelijks luisteren er 4 miljoen mensen naar deze “pure” DAB stations.
De marktaandelen van de DAB stations zijn overigens nog relatief laag in vergelijking met de “analoge” stations op FM en AM. Zo zag het Urban station BBC 1Xtra het aantal luisteraars per week stijgen van 292.000 naar 405.000. Het drama- en comedy station BBC7 steeg van 472.000 naar 631.000 luisteraars per week.
Ook de commerciële stations zagen hun aantal “digitale” luisteraars stijgen. Zo steeg Virgin Radio Classic Rock van 127.000 naar 206.000 verschillende luisteraars per week en Mojo radio, dat een mix brengt van classic rock en soul, van 118.000 naar 205.000 luisteraars.
Als het aan de mediaregulator Ofcom ligt, zal de opmars van DAB doorgaan. Onlangs presenteerde Ofcom haar toekomstplannen op het gebied van radio, waarbij er meer ruimte komt voor radiostations om via DAB uit te gaan zenden. Binnenkort meer hierover op Radio.NL. [Guardian/ R.S./Radio.NL]