De Engelse commerciële radiostations hebben een klacht ingediend tegen de BBC. De Engelse staatsomroep weigert namelijk informatie vrij te geven over de budgetten die besteed worden bij de radiotak. De commerciële omroepen beroepen zich op de wet die de vrijheid van informatie regelt, maar volgens de BBC valt het vrijgeven van programmabudgetten niet onder deze wet.
De Commercial Radio Companies Association (CRCA), dat het overgrote deel van de commerciële radiostations in Engeland vertegenwoordigd, heeft tot twee keer verzocht bij de BBC om informatie over de budgetten van de radio vrij te geven. De CRCA is daarbij vooral geïnteresseerd in de budgetten die de BBC besteed aan de jongerenzender BBC Radio 1. De afgelopen twee jaar heeft dit station een ware metamorfose ondergaan en zijn er diverse nieuwe deejays aangetrokken. Op basis van de “Freedom of Information Act 2000”, dat de vrijgave van overheidsinformatie regelt, eist de CRCA inzage in de budgetten van de BBC.
Het verzoek van de commerciële zenders komt precies op het moment dat de BBC op het punt staat om het kijk- en luistergeld (Licence fee) te verhogen met inflatie en 2,3%. Momenteel bedraagt het kijk- en luistergeld nog £10.08 per huishouden, maar volgend jaar zal dit verhoogd worden naar £10.54. De commerciële stations willen nu weten waaraan deze “extra” 2,3% besteed gaat worden.
De BBC zegt de budgetinformatie niet vrij te willen geven omdat deze “commercieel gevoelig” zijn. Ondanks dat de BBC geen commerciële instelling is (reclamevrij) kan deze informatie wel de strategie van de BBC verklappen.
Inmiddels heeft de CRCA een officiële klacht ingediend bij de privacy waakhond van Engeland, de Information Commissioner’s Office. Information Commissioner Richard Thomas, die belast is met de toezicht op de “Freedom of Information Act 2000” zal de kwestie gaan onderzoeken en bepalen of de BBC alsnog de budgetten moet onthullen.
Met een marktaandeel van 54,6% heeft de BBC momenteel een dominante positie op de Engelse radiomarkt. De commerciële radiostations, die na een “slechte” zomer daalden naar 43,5%, proberen nu op allerlei manieren marktaandeel weg te snoepen bij de BBC. Zo komen er komende winter een aantal nieuwe gezamenlijke hitlijsten bij en komen de commerciële stations in mei met een week van de Britse muziek. [Guardian/R.S./Radio.NL]