De overheid is de grootste graaier geweest bij de frequentieveiling in 2003. Dat stelt Erik de Zwart in een interview met “De Telegraaf”. Ruim twee jaar na de “omstreden” veiling laat De Zwart dan ook geen spaan heel van deze verdelingsmethode. Volgens de oud-deejay zijn de bedragen die radiozenders voor de frequenties betalen moeilijk of niet terug te verdienen.
Volgens De Zwart moge het inmiddels wel duidelijk zijn waar de veiling naartoe heeft geleid, doelend op de vele veranderingen in het vaderlandse radiolandschap. Talpa verkocht Noordzee 100.7 FM (thans Q-Music) aan de Belgische Persgroep en kocht 538 van Advent International. Momenteel staan Sky Radio en Yorin FM te koop en wil Lex Harding, samen met Ruud Hendriks, aandeelhouder worden van Slam!FM. Daarnaast moet het ministerie van Economische Zaken van de rechter opnieuw motiveren waarom RTL FM zijn kavel heeft gekregen.
De oorzaak van de huidige ontwikkelingen in het vaderlandse radiolandschap is volgens De Zwart het feit dat radio “slowbusiness”. Zo heeft het heeft tien jaar geduurd voordat Radio 538 eindelijk de top had bereikt. Sky Radio begon in 1988 en draaide pas in 1995, toen het een frequentie kreeg, echt goed. Daarnaast staan Sky Radio en Yorin FM volgens De Zwart niet te koop omdat ze zoveel winst zouden maken.
In totaal haalt de overheid circa 340 miljoen euro binnen met de frequentieverdeling, over een periode van acht jaar. Q-music betaalt per jaar zo’n 10 miljoen, Yorin FM zit rond 4 miljoen euro per jaar. Volgens De Zwart zijn het dan ook absurde bedragen en was het veel beter geweest als de overheid een bepaald percentage van de winst of omzet zou incasseren. In plaats daarvan heeft de overheid de stations tegen elkaar op laten bieden. Daarnaast zijn de stations jaren lang gek gemaakt en was alle stations bang om zijn of haar etherfrequentie te verliezen.
Het is De Zwart ook een doorn in het oog dat de commerciële radiozenders vaak voor graaiers zijn uitgemaakt, terwijl de overheid zelf de grootste graaier is. Volgens De Zwart bestond de hele veilingcommissie uit mensen die niets van radio wisten en was men ook niet bereid om met mensen uit de radiowereld zelf te praten.
Toch ziet de Zwart ook nog een pluspunt aan de veiling, want de luisteraar heeft gewonnen. Die heeft immers meer keuzemogelijkheden gekregen. Daarentegen is het ook weer de schuld van de overheid dat de stations zo dicht tegen elkaar zitten. Volgens De Zwart is er geen financiële ruimte meer om specifieke doelgroepen te bedienen en probeert iedereen zoveel mogelijk luisteraars te bereiken.
[R.S./Radio.NL]