Zoek
Sluit dit zoekvak.

Radio 538 verontwaardigd over open brief FunX

Radio 538 heeft met stijgende verbazing en grote verontwaardiging kennis genomen van de open brief die FunX vorige week stuurde naar de Tweede Kamer. In die brief claimde het station grootstedelijke frequenties. Radio 538 is het ermee oneens als het publieke FunX frequenties zou krijgen, terwijl commerciële radiostations geen 100% dekking hebben in Nederland. Radio 538 heeft nu zelf een brief gestuurd, gericht aan minister Laurens-Jan Brinkhorst van Economische Zaken.

Radio 538-directeur Jan-Willem Brüggenwirth: “Etherfrequenties die beschikbaar zijn moeten niet ingezet worden om met de commerciële radiostations te concurreren maar aangewend worden om de aan ons beloofde frequentieoptimalisatie te realiseren.” Radio 538 gaat ervan uit dat het verzoek van FunX om grootstedelijke frequenties te krijgen, niet gehonoreerd zal worden. Volgens Brüggenwirth volstaat de huidige distributie van de urbanzender. “Funx heeft een redelijke landelijke kabeldekking en een prima FM dekking in die gebieden waar het voor bedoeld is.”

Radio 538 is zelf ook in het bezit van een radiozender die non-stop urbanmuziek draait, genaamd Juize.FM. Jarenlang was Juize alleen een programma op Radio 538 dat op zondagavond werd uitgezonden, maar sinds dit jaar is er een aparte radiozender van gemaakt. Het station heeft enkele maanden terug de kabelfrequenties van Yam FM overgenomen, waardoor het nu in een groot deel van Nederland op de kabel is te ontvangen.

De hele brief aan minister Brinkhorst
Geachte heer Brinkhorst,

Graag vraag ik uw aandacht voor het volgende: zoals u wellicht heeft vernomen heeft het radiostation FunX bij de leden van de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor uitbreiding van haar FM-frequenties. Naar aanleiding hiervan heeft het Kamerlid Van Dam vragen aan u gesteld.

U zult begrijpen dat wij met stijgende verbazing en grote verontwaardiging van deze brief kennis hebben genomen. De redenen moge duidelijk zijn. FunX is bedoeld voor allochtone jongeren in de grote steden. Daarvoor is hun frequentie bestemd. Onze bieding op het kavel dat wij nu in bezit was mede daarop gebaseerd. Daarnaast heeft Funx, dat volledig wordt gerund vanuit publieke middelen, een redelijke landelijke kabeldekking en een prima FM dekking in die gebieden waar het voor bedoeld is.
 
Maar FunX wil blijkbaar nog meer. Zij vragen in hun brief om landelijke FM-dekking voor hun station.

Het is toch erg wrang dat op een moment dat het niet goed gaat met veel commerciële stations een publiek station uitbreiding van frequentieruimte bepleit terwijl de commerciële stations nog steeds niet de afgesproken 100% dekking hebben met hun FM-kavels maar daar wel voor betalen.

Etherfrequenties die beschikbaar zijn moeten niet ingezet worden om met de commerciële radiostations te concurreren maar aangewend worden om de aan ons beloofde frequentieoptimalisatie te realiseren.

We gaan er dan ook vanuit dat het verzoek van FunX door u niet gehonoreerd zal worden. Mocht u hierover met ons van gedachten willen wisselen dan zijn wij hier uiteraard gaarne toe bereid.

Met vriendelijke groeten,
Radio 538

Jan-Willem Brüggenwirth
Algemeen Directeur