Thema- en eindejaarslijsten bestormen de Nederlandse radiostations [Update]

Langzamerhand komt het einde van het jaar weer in zicht en dat betekent dat het weer tijd is voor de gebruikelijke thema- en eindejaarslijsten op de radio. Dit jaar lijkt bijna ieder respectabel radiostation in Nederland wel met een eigen lijst te komen. De hele maand december kunnen de lijstjesfreaks dan ook genoeg aan hun trekken komen. Voor wie inmiddels compleet de weg kwijt is in het oerwoud van lijstjes op de radio, heeft Radio.NL de belangrijkste op een rijtje gezet.

Q-Music Top 1000
Q-Music pakt in haar eerste jaar al meteen uit met een eigen lijst: De Q-Music Top 1000. De afgelopen weken konden luisteraars van dit station stemmen op hun favoriete platen van de afgelopen 40 jaar. Q zal overigens dit jaar het lijstjesfestijn gaan aftrappen, want de Q-Music Top 1000 begint aanstaande maandag al en loopt tot 9 december.

Top 4000
Radio 10 Gold zal een dag later starten met haar lijst, dat ook meteen de langste hitlijst zal zijn die ooit uitgezonden is op de Nederlandse radio. In het kader van 40 jaar Top 40 zendt het oldiesstation namelijk de Top 4000 uit. De lijst zal te horen zijn van 6 tot en met 24 december en meer info is te vinden op Top4000.nl.

Classic Rock 1000
Voor het tweede jaar op een rij zullen de regionale stations City FM Classic Rock en Rebecca FM Classic Rock de ‘Classic Rock 1000’ uitzenden. Dit jaar zal de lijst uitgezonden gaan worden van 19 tot 23 december. Stemmen kan nog via de websites van City FM en Rebecca FM.

Top 1000 Allertijden
Natuurlijk ontbreekt Radio Veronica dit jaar ook niet in het lijstjesfestijn. Net als voorgaande jaren zal het 80’s en 90’s station dan ook de Top 1000 Allertijden gaan uitzenden. Stemmen voor deze lijst kan nog tot en met vrijdag via Radioveronica.nl. Het resultaat is te horen van 19 tot en met 26 december.

Winterse 50
Een flink aantal lokale omroepen in Nederland en Vlaanderen pakken inmiddels alweer voor het vierde jaar uit met de Winterse 50. De Winterse 50 is een hitlijst met de 50 lekkerste hits voor de winter. En daarbij gaat het niet alleen om kerstplaten, maar juist ook veel platen die je dat speciale wintergevoel geven. Kijk voor een overzicht met deelnemende stations en uitzenddata op Winterse50.nl.

Top 2000
Een lijst die niet mag ontbreken aan het einde van het jaar is de Top 2000 van Radio 2. Deze “moeder der eindejaarslijsten” lijkt dit jaar nieuwe records te gaan breken als het om populariteit gaat. Dit jaar kwamen er namelijk ruim 1 miljoen stemmen binnen voor de Top 2000. Net als voorgaande jaren zal de lijst op maandag 26 december om 0.00 uur met nummer 2000 starten, om 144 uur later, op zaterdag 31 december, te eindigen met de nummer 1. De presentatie is in handen van Daniël Dekker, Bert Haandrikman, Bert Kranenbarg, Jan-Willem Roodbeen, Hans Schiffers, Hans Smit, Frits Spits, Ron Stoeltie en Jeffrey Willems.

Slam!500
Slam FM zal aan het eind van het jaar de beste dance en R&B platen van de afgelopen tien jaar op een rijtje gaan zetten in de Slam 500. Momenteel kan er nog volop gestemd worden voor de lijst via de website van Slam FM. De lijst zal worden uitgezonden van 26 tot en met 31 december.

Klassieke Top 1000 Aller Tijden
Classic FM zal dit jaar voor het eerste de Klassieke Top 1000 Allertijden gaan uitzenden. De laatste week van 2005  draait het station dan ook duizend mooiste klassieke werken aller tijden. Meehelpen in de samenstelling kan nog via Classicfm.nl.

Hollandse 100
Op het regionale commerciële radiostation RADIONL is op 30 december de ‘Hollandse 100’ te horen van 09.00 uur tot 19.00 uur. Ook deze lijst zal weer geheel samengesteld worden door luisteraars. Gestemd kan worden via Hollandse100.nl. De lijst zal gepresenteerd worden door Karel van Cooten, Rients Faber en René Verstraten.

Fresh 100
Op de één na laatste dag van het jaar (30 december) zal het regionale dancestation Fresh FM de Fresh 100 gaan uitzenden. De Fresh 100 bevat de 100 populairste danceplaten allertijden en stemmen voor deze lijst kan nog volop. Kijk voor meer info op Freshfm.nl.

Top 40 Jaaroverzicht
Dit jaar zal Radio 538 geen Eeuwige 100 gaan uitzenden op tweede kerstdag. Wel zal het station op oudejaarsdag (31 december) het Top 40 Jaaroverzicht uitzenden. Tussen 10 en 18 uur zullen dan ook de 100 populairste platen in de enige juiste volgorde te horen zijn.

Top 92&4
Radio Coninu zal op oudejaarsdag de Top 92&4 gaan uitzenden. Dit zijn de 96 populairste hit van eigen bodem, maar ook schlager muziek, country muziek, en muziek in de streektaal. Stemmen kan nog tot 15 december via Radiocontinu.nl.

Arrow Rock 500
Arrow zendt van 20 tot 24 december de ‘Arrow Rock 500‘. Dit is de eerste en enige Rocklijst in Nederland. Ook deze lijst wordt volledig samengesteld door de luisteraars, dus geen keuze uit een vooraf opgestelde lijst van de radiozender. De ‘Arrow Rock 500’ wordt onder andere gepresenteerd door Harry de Winter, Joost Den Draaier en Kees Baars.

Christmas Top 50
Sky radio luisteraars kunnen op 23 december van 14.00 tot 18.00 uur luisteren naar de ‘Christmas Top 50’. Dit zijn de 50 populairste kersthits. Op tweede kerstdag zendt Sky Radio de ‘Christmas Top 50’ nogmaals uit vanaf 15.00 uur.

XFM Dancelist 2005
Het regionale commerciële radiostation XFM gaat aan het einde van het jaar alle dancetracks van 2005 op een rij zetten. De luisteraars kunnen daarbij ook suggesties doen. In het weekend van Oud en Nieuw worden bij XFM de 100 beste tracks van 2005 uitgezonden. [R.S./Radio.NL]