Zoek
Sluit dit zoekvak.

Alternatief radioplan KRO en NCRV naar Raad van Bestuur

KRO en NCRV hebben deze week een alternatief plan aan de Raad van Bestuur voorgelegd om de bezuinigingen van 13 miljoen euro op radio te realiseren. Een plan, waarbij KRO’s DolceVita en NCRV’s Plein Publiek op Radio 747 zou kunnen blijven bestaan, terwijl de bezuinigingsdoelstelling gehaald wordt. De Raad van Bestuur neemt op 31 januari een beslissing. De verwachting is dat het alternatieve plan het niet haalt.

Het gezamenlijke plan van KRO en NCRV had vooral betrekking op behoud van de programmering van Radio 747 en een andere invulling van de Concertzender. In de plannen van de Raad van Bestuur om jaarlijks 13 miljoen euro te bezuinigen zou Radio 747 overdag een lichte-muziekzender worden en ’s avonds en in het weekend een zender in handen van de 39 e- + f-omroepen. Daardoor zouden programma’s als DolceVita (KRO) en Plein Publiek (NCRV) verdwijnen.

De Raad van Bestuur stelt ook het nieuwe Radio 4 Extra voor, dat de Concertzender op de kabel moet vervangen. Het alternatieve KRO/NCRV plan redeneert dat het logischer zou zijn om de informatieve functie voor Radio 747 te behouden en dan de Concertzender om te vormen tot het kanaal voor lichte muziek. De huidige culturele programmering blijft overeind, maar gaat ipv naar een aparte R4 extra naar Radio 747.

Dit alles levert een financiële bezuiniging op van 13,1 miljoen, waarmee ook aan de doelstelling van de Raad van Bestuur wordt voldaan. De Raad van Bestuur had wel waardering voor het gezamenlijke plan van KRO en NCRV.

Bezwaren van zendercoördinatoren lagen in het feit, dat de 39E en F omroepen 10% meer zouden moeten bezuinigen (van 5 naar 15%) in het KRO/NCRV plan, en de aanwezige A-omroepen op Radio 747 maar liefst 20% meer.  Bovendien vroegen de zendercoördinatoren zich af of deze wijziging van het profiel van Concertzender/Radio 4 Extra  in een lichte muziekzender door de kabelleveranciers geaccepteerd zou worden. De Raad van Bestuur neemt op 31 januari een beslissing. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten