Zoek
Sluit dit zoekvak.

Canadese shockjock in het parlement

De shockjock André Arthur, beter bekend als King Arthur, is afgelopen maandag tot parlementslid gekozen in Canada. Arthur won de verkiezingen in Portneuf-Jacques-Cartier, dat de buitenwijken van Quebec City omvat, met ruim 40% en mag daardoor plaats nemen in het Canadese Lagerhuis, zeg maar de Canadese 2e kamer.

Leden van het Canadese lagerhuis worden gekozen via een districtenstelsel zoals in Engeland. Alleen worden in Canada de districten niet ‘constituancies’ genoemd, maar ‘ridings’. Iedere riding komt overeen met een zetel, en diegene met de meeste stemmen is verkozen. Arthur moest het in zijn district opnemen tegen Guy Côté, lid van de zeer populaire provinciale Bloc Quebecois partij én de houder van de zetel van Portneuf-Jacques-Cartier. Maar Arthur won met een forse meerderheid van de stemmen. Arthur zal overigens het enige parlementslid zijn dat geen lid is van een politieke partij.

De 62-jarige Arthur is al ruim 40 jaar actief als radiodeejay in Quebec City en staat vooral bekend om zijn controversiële uitspraken. En z’n grote mond leverde Arthur al flink wat rechtzaken op. Zo werd hij bijvoorbeeld al eens aangeklaagd door voormalig ministers van Quebec Lucien Bouchard en Daniel Johnson.

Momenteel is Arthur met een eigen ochtend- en middagprogramma bij het radiostation CKNU 100.9, maar daarvoor was hij te horen bij het controversiële en uiterst populaire radiostation CHOI FM 98.1. In 2004 kwam dit station in het nieuws omdat de Canadese mediawaakhond het station uit de lucht haalde vanwege grof taalgebruik en de uithalen van deejays richting onder andere psychiatrische patiënten, vrouwen, politici en buitenlandse studenten. De Canadian Radio-television and Telecommunications Commission (CRTC) besloot na een waarschuwing de zendlicentie van CHOI FM niet te verlengen. De rechter moest er uiteindelijk aan te pas komen om CHOI FM terug in de ether te krijgen.

Veel Canadezen wachten nu enigszins verontrust af hoe Arthur zich gaat gedragen in het parlement. Het is nog onduidelijk of Arthur zijn show blijft presenteren. [CBS/RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten