SBS wil na de aankoop van Yorin FM ook de Belgische zender Radio Donna ovenemen. Deze popzender is nu nog in handen van de publieke omroep VRT. Dat meldt De Telegraaf. De VRT heeft vijf Nederlandstalige FM-zenders, tegen twee zendfrequenties voor de private sector. Die worden uitgebaat door concurrenten van SBS, waaronder Talpa Radio International met 4FM.
Aan de vooravond van een nieuw meerjarenplan voor de Vlaamse publieke omroep bepleit SBS-topman Patrick Tillieux in een ingezonden stuk in Vlaamse krant De Morgen de privatisering van Donna. De zender is ook in grote delen van Zuid-Nederland te beluisteren. “Wat is de hogere missie van Radio Donna, de zender die puur commercieel is en daar vrijelijk voor uitkomt? ”, vraagt de SBS-topman zich af. ‘Laat ons realistisch en kostenbesparend zijn, laat de private omroepen doen wat ze even goed kunnen als de openbare omroep.’
Regio Antwerpen: cultuur moest wijken voor pop
Bij de start van Radio Donna, nu meer dan 10 jaar geleden werd vooral het radiolandschap in de regio Antwerpen danig door elkaar geschud. De sterke zender Schoten 89.0 MHz. werd indertijd van het toenmalige BRT Radio 3 (het huidige Klara) afgenomen waardoor deze zender in in de regio Antwerpen tijdenlang nauwelijks meer was te ontvangen. Dat had overigens ook een effect voor Nederland want het huidige Klara is sindsdien met name op een aantal Zuid-Hollandse kabelnetten nooit meer te ontvangen geweest.
Steunzenders voor Klara
Voor de provincie en de stad Antwerpen zelf zijn er later steunzenders gekomen maar nog steeds geldt dat Radio Klara, dé cultuurzender van de VRT in de regio Antwerpen de zwakste FM-frequenties heeft. De VRT heeft indertijd dus bewust de keuze gemaakt om “zoveel mogelijk luisteraars te bereiken”. Dit is volgens de VRT een opdracht van de publieke omroep, maar de VRT heeft er daarbij indertijd ook voor gekozen om aan een andere opdracht, namelijk zorgen voor voldoende verspreiding van cultuur, veel minder prioriteit te geven.
Donna in Nederland
Radio Donna is naast de etherfrequenties die het zuiden van ons land bereiken waaronder de 89.0 FM, ook op veel plekken via de kabel te ontvangen. Zo zit de zender vrijwel overal op de FM-kabel in de zuidelijke provincies en verder onder meer in Utrecht, een deel van Gelderland en enkele lokale kabelnetten waaronder Hendrik-Ido-Ambacht (als enige Vlaamse radiozender aldaar), Krimpen aan den IJssel evenals via het netwerk van de Rekam in Gouda. Kabelmaatschappij Casema geeft in het grootste deel van haar verzorgingsgebied de zender digitaal door. Voorts zijn (delen van) de uitzendingen te volgen via RVI-2 (satelliet), één (TV) en uiteraard via internet. [Adformatie/JHV/Radio.NL]