Headlines uit de krant: maandag 9 januari (2)

Tv-reclame levert te weinig rendement op, vinden adverteerders als Unilever. Met ‘power breaks’ en spelletjes als Reclame Raden hopen ze de kijker bij de les te houden. De schrik zit er flink in bij de televisiestations. Tot vervelens toe moesten ze afgelopen jaar aanhoren dat uit onderzoek blijkt dat reclameblokken nauwelijks worden gezien.

En tot overmaat van ramp worden ze bedreigd door de opmars van de PVR’s; dvd-recorders die het makkelijk maken om reclameblokken weg te filteren. Lees verder

Tv-reclame
Unilever Nederland heeft in 2005 fors geïnvesteerd in reclame. In totaal gaf het bedrijf 220 miljoen euro uit. Dat is 30 procent meer dan in 2004. Het voedings- en wasmiddelenconcern is de grootste adverteerder in Nederland. Het meeste geld werd gestoken in tv-reclame. 65 Procent van het budget ging hier aan op. Toch zijn het online advertenties die steeds belangrijker worden voor Unilever. Deze vorm van adverteren is ten opzichte van 2004 verdrievoudigd. Lees verder

Robje
Rob Muntz (Zwolle, 1963) is programmamaker. De basis voor zijn status van beroepsprovocateur werd gelegd in het VPRO-programma ’Waskracht’ waarvoor hij, samen met collega Paul Jan van de Wint, op onorthodoxe wijze gevoelige onderwerpen behandelde. In 2002 eindigde hun samenwerking met de VPRO en werkte het duo eerst voor AT5 en daarna voor de RVU. Voor die omroep maakten Muntz en De Wint onder andere ’God bestaat niet’, een programma dat volgens sommige politici godslasterlijk zou zijn, maar van minister Donner niet verboden mocht worden. Lees verder

Netwerk
De redacties van Netwerk vrezen voor hun bestaan. In de plannen die op tafel liggen wordt het uitzendtijdstip van de actualiteitenrubriek van NCRV, KRO en EO zo ongunstig, dat in elk geval de directie van de EO niet langer geld wil steken in het programma. Volgende week valt het besluit over het door de Raad van Bestuur voorgestelde zogeheten programmeermodel. Netwerk verhuist daarin naar Nederland 2. Nederland 1, waarop Netwerk nu te zien is, is in dat model voorbehouden aan kijkcijferhits. Lees verder

Sévèke
Familie en vrienden van de in november vermoorde Nijmeegse activist Louis Sévèke hebben zaterdag een website geopend om informatie over de persoon en de moord bekend te maken. De familie heeft dat gedaan, omdat er veel onrust en maatschappelijke commotie is over het politieonderzoek, aldus een verklaring. Lees verder

Regionaal
De Twentse regiosoap ‘Van Jonge Leu en Oale Groond’ zal vanaf komend najaar te zien zijn bij Omrop Fryslân, verwacht directeur Pim Gaanderse. De serie, gemaakt voor TV Oost en met een hoofdrol voor Herman Finkers, zal niet in het Fries worden ondertiteld. Lees verder

Bingo
De TROS en Bingo FM, radiozender van Omroep Amersfoort en RTV Utrecht, willen gaan samenwerken en landelijk uitzenden. Een aantal dj’s van de TROS gaat meewerken aan de muziekzender. Bingo FM, een station dat alleen maar Nederlandstalige muziek draait, valt nu alleen nog maar in Utrecht en Amersfoort te ontvangen. Lees verder

Turkije
In Turkije wordt vanaf volgende week voor het eerst een christelijke serie uitgezonden op de televisie. De uitzendingen worden verzorgd door Turk-7, een internationale organisatie. Dat meldt Stichting 3xM, een Nederlandse organisatie die christenen in Afrika, de islamitische wereld en Oost-Europa bijstaat in het produceren en uitzenden van televisieprogramma’s. Lees verder

Beau
NSE-presentator Beau van Erven Dorens haalt op de website van Talpa fors uit naar ex-collega Albert Verlinde. Hij noemt Verlinde ’een gulpenrukker’ en ’een beest’. Van Erven Dorens, die zelf ook teleurgesteld blijkt in de kijkcijfers van zijn NSE, meent dat de man met wie hij jarenlang RTL Boulevard maakte, geen reden heeft om NSE af te kraken. Lees verder

PO
Als het aan VVD en PvdA ligt heeft het laatste uur geslagen voor de kleine publieke omroepen. Deze partijen vinden het prachtig dat er omroepen bestaan voor moslims, voor kerken, voor hindoes, of voor humanisten. Maar zij vinden niet dat die door de overheid gesubsidieerd moeten worden. In maart, als het nieuwe omroepbestel ter sprake komt, willen ze daarom een streep halen door de subsidie, waarmee vrijwel zeker ook het lot van deze omroepen bezegeld zal zijn.
De aankondiging van dit voornemen van deze partijen komt als een donderslag bij heldere hemel. Vorig jaar nog hebben het kabinet en de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 uitvoerig met elkaar van gedachten gewisseld over de toekomst van het omroepbestel. Dat resulteerde in het zogenaamde Paasakkoord, waarin het voortbestaan van de kleine omroepen geen punt van discussie was. Integendeel zelfs, staatssecretaris Medy van der Laan onderstreepte het gewicht van een pluriforme en geprofileerde publieke omroep. Lees verder

Gerelateerde berichten