Zoek
Sluit dit zoekvak.

Luisteraars klagen radiostation aan na formatswijziging

De luisteraars van een radiostation in de Amerikaanse stad Detroit, in de staat Michigan, hebben hun favoriete radiostation aangeklaagd nadat het plotseling het format wijzigde. Kort voor de formatswijziging riep het station haar luisteraars namelijk nog op om geld te doneren. Een groot aantal luisteraars voelt zich nu belazerd en klagen het station nu aan wegens fraude.

Tot voorkort bracht het publieke radiostation WDET 101.9FM voornamelijk lokale programma’s met easy listening muziek, maar vorige maand verving het station deze programma’s opeens door de landelijke nieuws- en informatieprogramma’s van National Public Radio (NPR). In plaats van met rustige muziek, worden de luisteraars nu opeens gewekt met het populaire nieuwsprogramma ‘Morning Edition’. Een programma dat in Washington wordt gemaakt en door honderden publieke stations in de Verenigde Staten, waaronder dus WDET, wordt overgenomen.

In tegenstelling tot Nederland, worden de publieke radio- en televisiestations in de VS niet betaald uit belastingen, maar door donaties van luisteraars. De stations roepen de luisteraars en kijkers dan ook zeer regelmatig op om geld te doneren. De programma’s van WDET, dat eigendom is van de ‘Wayne State University’, worden bijvoorbeeld voor 90% bekostigd door donaties van luisteraars. Het mag dan ook niet verassend zijn dat een flink aantal luisteraars, die geld hebben gedoneerd, zich belazerd voelen. Zij eisen de oude programmering van WDET terug. De vraag is alleen of dit zal gaan gebeuren. Dalende luistercijfers waren namelijk de rede dat WDET de programmering wijzigde.

Steeds meer publieke stations in de VS ruilen hun muziekprogramma’s overdag in voor nieuws en informatieprogramma’s. Hiermee proberen ze nog meer luisteraars te trekken. Momenteel trekken de publieke stations wekelijks 27 miljoen luisteraars. Daarnaast proberen ze mee te liften op de populariteit van nieuws- en talkprogramma’s. Alleen al in de VS zijn er ruim 1500 commerciële radiostations die zich volledig vullen met nieuws- en praatprogramma’s. Uit cijfers van onderzoeksbureau Arbitron blijkt ook dat deze programma’s het best beluisterd worden. [Chicago Tribune/RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten