Zoek
Sluit dit zoekvak.

Luistercijfers New York: Lite FM op eenzame hoogte door kerstmuziek

De feestdagen heeft het New Yorkse radiostation 106.7 Lite FM geen windeieren gelegd. Dankzij de kersthits is het marktaandeel van het station explosief gestegen, zo blijkt uit de Arbitron luistercijfers over het afgelopen najaar (oktober t/m december). Met een marktaandeel van 7,4% (+1,6%) blijft het station dan ook de best beluisterde radiozender in de Big Apple.

Happy Holidays
Normaal gesproken draait Lite FM de hele dag softe pophits als Marc Anthony, Genesis, Daniel Powter en Supertramp, maar speciaal voor de feestdagen gingen deze platen tijdelijk de kast in. Net als vele radiostations in de Verenigde Staten zet Lite FM een aantal weken per jaar haar reguliere format aan de kant om vervolgens over te schakelen op nonstop kerstmuziek, of zoals het tegenwoordig genoemd wordt: holiday music. Dit jaar begon Lite al op 25 november, de dag na Thanksgiving day, met kersthits.

Voor Lite FM betekent de stijging een nieuw record. Nog nooit heeft het station zo’n hoog marktaandeel weten te behalen. Sterker nog: Sinds 1995 is er geen enkel station in New York meer in geslaagd om een dergelijk marktaandeel te behalen.

Kiss op twee
De nummer twee van New York, 98.7 Kiss FM, zag na een sterke zomer haar marktaandeel toch weer flink dalen. Desondanks behoudt het station toch de tweede plek met een marktaandeel van 4,5% (-1,0%). Kiss FM is als het ware het ‘zwarte’ zusje van Lite FM en draait voornamelijk R&B en soulhits als Alicia Keys, Stevie Wonder en Mary J. Blige.

Kiss heeft overigens de tweede plek niet alleen in handen, maar moet hem delen met het Spaanstalige ‘La Mega 97.9‘, dat haar marktaandeel licht zag stijgen.

Hier komen de hete hits…
Na de zoetsappige en de Spaanstalige hits is het de beurt aan de hete hits. De nummers 4 en 5 worden namelijk gevuld met het ‘wereldberoemde hitstation’ Z100 en het ‘wereldberuchte’ hiphopstation Hot 97. De ‘Z’ wist haar stijgende lijn voort te zetten en steeg naar 4,4%, terwijl Hot daalde naar 4,3%. Wel heeft Hot 97 in de overall cijfers een gat weten te slaan naar rivaal Power 105.1. Power daalde namelijk naar de zevende plek.

Tussen de twee hiphopstations wordt overigens ook nog even snel de nieuwshonger van de inwoners van New York gestild, want de non-stop nieuwszender 1010 WINS staat op plek 6 met een marktaandeel van 4,2%.

Jack blijft eenzaam
Ruim een halfjaar na de start van 101.1 Jack FM (WCBS) blijft het station maar aanmodderen onderaan de lijst. Weliswaar is het station sinds afgelopen zomer iets gestegen, maar 1,7% blijft nog steeds goed voor de 22e plaats, vlak achter zusterstation Mix 102.7 (WNEW). De vraag is hoe lang CBS Radio (voorheen Infinity) Jack aan zijn lot overlaat. Vorig jaar juni werd de oldieszender CBS FM de nek omgedraaid om plaats te maken voor Jack, maar vooralsnog lijkt dit niet echt een slimme zet te zijn geweest. CBS FM was namelijk goed voor marktaandeel van 3%, terwijl Jack net aan de helft haalt.

Stern moet genoegen nemen met zilver
Howard Stern heeft zijn laatste volle meetperiode afgesloten met een tweede plek in de ochtend. De nieuwszender 1010 WINS heeft met een marktaandeel van 7,0% de eerste plek overgenomen van de ‘King of all Media’. Stern was namelijk goed voor slechts 6,6%.

Overigens is voor de liefhebbers het artikel van Radio.NL over Stern zijn start bij Sirius nu ook verkrijgbaar als podcast. Voeg de link radio.nl/podcast toe aan je podcast programma en luister mee! Of download het mp3tje hier.

In de overall cijfers mag Hot 97 Power 105.1 dan wel verslagen hebben, in de ochtend zijn de rollen omgedraaid. ‘Star’ op Power blijft met 4,5% namelijk voor op ‘Miss Jones’ op Hot met 3,9%. Nu Stern vertrokken is naar satellietradio heeft Power overigens grote kans om marktleider te worden tijdens de ochtend in de doelgroep 18 tot 34 jaar. Hier staat Stern namelijk nog voorop gevolgd door Star van Power. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten