Het landelijke commerciële radiostation Kronehit heeft sterke kritiek op de wijze waarop momenteel de Oostenrijkse luistercijfers bepaald worden. Volgens Ernst Swoboda, bedrijfsleider van Kronehit, rammelt de huidige manier van vragen en financiering van het onderzoek aan alle kanten.
Methode
De Oostenrijkse luistercijfers, officieel ‘Radiotest’ genaamd, worden twee keer per jaar gepubliceerd door FESSEL/GFK. Daarbij worden zowel marktaandelen als bereikcijfers van de stations bekend gemaakt. En met name de bereikcijfers zouden sterk afwijken, zo liet Swoboda afgelopen zondag in de ‘Kronen Zeitung’ weten. Deze bereikcijfers worden middels telefonische enquête bepaald, waarbij wordt gevraagd naar welke zenders er geluisterd is. Volgens Swoboda is vooral deze manier van ondervraging de boosdoener. Aangezien er door de enquêteur geen stationsnamen genoemd worden, moet de ondervraagde dus zelf de namen van de stations gaan bedenken. Vooral de namen van de grote stations worden dan het eerst genoemd, omdat deze het bekendst zijn. Kleinere stations waarnaar de ondervraagde bijvoorbeeld voor kortere tijd naar geluisterd heeft worden daarbij vaak overgeslagen omdat men dit simpelweg vergeten is.
Meer luisteraars
Door tijdens de enquête te vragen of er naar een specifiek station is geluisterd (Heeft u naar Kronehit geluisterd?) levert daarbij een beter beeld op volgens Swoboda. Afgelopen najaar liet Kronehit dan ook op deze manier door instituut IFES onderzoek naar het bereik van het station. Daarbij bleek dat Kronehit tijdens het laatste kwartaal van 2005 in totaal 698.000 verschillende luisteraars trok en dat is bijna twee keer zoveel als uit de cijfers van de ‘Radiotest’ blijkt.
Daarnaast is ook de huidige financiering van de Radiotest totaal uit de tijd. Ondanks dat het aantal commerciële stations in Oostenrijk de afgelopen jaren is gestegen, betaald de publieke omroep ORF nog altijd 80% van de kosten voor het onderzoek. En daarmee heeft de ORF een te grote invloed op de meting, vindt Swoboda. De ORF is er natuurlijk bij gebaat is dat de commerciële stations ‘zo klein mogelijk’ blijven.
De komende weken zal Kronehit dan ook met verschillende commerciële stations om de tafel zitten om een eigen onderzoeksmethode te ontwikkelen.
Radiotest 2e halfjaar 2005
Afgelopen donderdag verschenen de ‘gewraakte’ luistercijfers over het tweede halfjaar van 2005. Hieruit blijkt dat de Oostenrijkse radiomarkt grotendeels stabiel is gebleven. Weliswaar zag de publieke hitzender Ö3 haar marktaandeel wederom met enkele procenten dalen, maar desondanks geniet het station nog steeds van het monsteraandeel van 32%. Een verlies van 3% ten opzichte van het tweede halfjaar van 2004. De regionale publieke zenders (Ö2) zagen hun marktaandeel stabiel blijven op 38%. Het totale marktaandeel van de ORF bedraagt dan ook 79% tegenover 21% voor de commerciële stations.
De sterke positie van de publieke omroep is te wijten aan het feit dat de ORF nagenoeg monopolie heeft op het gebied van landelijke radio. Tot begin vorig jaar bestonden er namelijk geen landelijke commerciële radiostations in Oostenrijk. In januari 2005 is daar eindelijk verandering in gekomen doordat Kronehit haar lokale licenties inruilde voor een landelijke. Maar echt landelijke dekking heeft het station nog niet, want Kronehit is nog steeds druk bezig met het optimaliseren van haar zendernetwerk. Daar komt ook nog eens bij dat de ORF de beste frequenties in handen heeft.
Echt concurrentie heeft de ORF dus nog niet van de ‘nieuwkomer’. Het marktaandeel van Kronehit bleef dan ook steken op 3%.
Wenen
Ook in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen blijft de ORF de touwtjes stevig in handen houden. Hitradio Ö3 blijft hier marktleider met een marktaandeel van 28% (-3%), gevolgd door de schlagerzender Radio Arabella met 16% (+1%). Plek drie is voor de publieke schlagerzender Radio Wien (Ö2) met 15% (eveneens +1%) gevolgd door de cultuurzender Österreich 1 met 9%. De top 5 wordt afgesloten met Energy 104,2 met een marktaandeel van 6% (+1%).
De muiterij bij 88 6 ‘Wir spielen was wir wollen!’, ter promotie van het nieuwe format, heeft weinig indruk gemaakt, want het marktaandeel daalde met 1% naar 3%. Hiermee komt het station gelijk met Kronehit, dat eveneens een marktaandeel van 3% behaald in Wenen. [RS/Radio.NL]