Record van 150 doden onder journalisten in 2005

In 2005 is het recordaantal van 150 journalisten en andere mediawerknemers om het leven gekomen. De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) heeft dit maandag bij de presentatie van haar jaarverslag gesteld. Alleen al in Irak zijn 35 journalisten gedood. In vijf gevallen was daarbij sprake van Amerikaanse betrokkenheid.

De IFJ roept westerse regeringen op meer gerechtelijk onderzoek te doen naar de dood van journalisten. De organisatie, waarbij wereldwijd landelijke journalistenbonden zijn aangesloten, zegt dat ruim de helft van het aantal dodelijke slachtoffers is veroorzaakt door criminelen, politieke extremisten of paramilitaire organisaties.

,,Iedere dag is het jachtseizoen” op journalisten in landen zoals Irak en de Filipijnen, aldus algemeen secretaris van de IFJ Aidan White. Hij zei dat steeds meer frustratie ontstaat over het gebrek aan kritiek van westerse regeringen op het optreden tegenover de media in bepaalde landen. ,,Negentig procent van wat wij meldden wordt niet onderzocht”, aldus White. ,,Het straffeloos vermoorden van journalisten blijft hèt onverdraaglijke schandaal van onze tijd, dat niet langer door de internationale gemeenschap kan worden getolereerd.”

White wees er op dat 2006 net zo’n slecht jaar belooft te worden als 2005, met al vier doden in januari: twee in de Filipijnen en één in India en één in Irak.

White en Groenen-europarlementariër Monica Frassoni riepen op tot hernieuwde politieke inspanningen om de kwestie boven op de politieke agenda te krijgen. White zei dat de IFJ bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, had aangedrongen op een speciale resolutie.

Volgens de IFJ zijn in 2005 in totaal 89 mediawerknemers vanwege hun werkzaamheden gedood. De overige slachtoffers vielen bij natuurrampen en ongelukken, zoals de 48 Iraanse journalisten die op 6 december om het leven kwamen bij een vliegramp in Teheran.

Het meest in het oog springend is het aantal dodelijke aanvallen in Irak. De reeks begon met de aanslag die op 9 februari de Iraakse tv-journalist Abdul Hussein Khazal al-Basri en diens 3-jarige zoontje het leven kostte.

Volgens de IFJ zijn Amerikaanse militairen in 2005 betrokken geweest bij de dood van vijf journalisten. Sinds de invasie van maart 2003 zijn in totaal achttien journalisten gedood door Amerikanen of door Amerikaans toedoen. White pleitte in dit verband voor meer en onafhankelijk onderzoek.

Buiten het Midden-Oosten waren de Filipijnen – met tien doden – voor journalisten het gevaarlijkst. [AP/Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten