Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tsjechische publieke radio start eigen jongerenzender

De Tsjechische publieke radio ČRo is vorige week vrijdag (13 januari) van start gegaan met een eigen jongerenzender genaamd Radio Wave. Daarmee komt een lang gekoesterde droom uit van de omroep, want al 11 jaar lang werd er gediscussieerd over de komst van de jongerenzender.

Het grote probleem van Radio Wave is de beschikbaarheid van frequenties. Of beter gezegd: het gebrek aan frequenties. Meerdere malen leidde de frequentieschaarste dan ook tot uitstel van de start van Radio Wave. Inmiddels heeft de ČRo een ‘kunstmatige’ oplossing gevonden voor dit probleem, want in de regio Praag is Radio Wave te ontvangen via de frequentie 100.7 FM. Tot voorkort werd deze frequentie nog gebruikt door ČRo Region, het regionale publieke station voor Praag. Doordat ČRo Region via meerdere frequenties te ontvangen is, is besloten om de 100.7 FM af te staan aan het jongere zusje.

In de rest van Tsjechië zijn nog geen frequenties beschikbaar, maar vanaf volgende maand zal Radio Wave wel via DVB-T, in Nederland beter bekent als Digitenne, te ontvangen zijn. Daarnaast is de zender ook via het internet te beluisteren.

Radio Wave richt zich voornamelijk op de doelgroep 15 tot 25 jaar. Overdag zal het station horizontaal geprogrammeerd zijn met veel muziek, deejays en nieuws. Tijdens de avonduren zullen specialistische programma’s te horen zijn waarbij telkens aandacht zal zijn voor andere muziekstromingen. Daarbij moet gedacht worden aan Funk, Soul, Breakbeat, Groove, Garage, Latino, Headz, Crunk, Dirty South, Grime, Reggaeton, Punk, Punkrock, Scream en Rock.

Tussen 17 en 19 uur zal het programma ‘Exit’ te horen zijn, waarin elke dag een ander thema aan bod zal komen. Op maandag is dat sport, op dinsdag de ‘Wave Chart’, op woensdag film, donderdag style en op vrijdag tips voor het weekend. [RadioWoche/RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten