Medewerkers van de Vara lieten woensdagavond in een brief weten teleurgesteld te zijn met de gang van zaken rond de invoering van het nieuwe programmeermodel. De VARA vindt het besluit van de Raad van Bestuur om de huidige netten op te heffen en nieuwe netten te introduceren onverstandig. Ze hadden graag meer tijd gehad om met een alternatief voor het plan van de Raad van Bestuur te komen.
Reactie VARA op besluit van Raad van Bestuur
“De plannen zijn zeer ingrijpend, niet alleen omdat kijkers worden beroofd van vertrouwde netten, met elk een identiteit, bovendien komen er onduidelijke netprofielen voor in de plaats. Maar ook omdat ze de samenwerking tussen de omroepen per net op losse schroeven zetten. Daarmee wordt de doorontwikkeling van de publieke omroep naar verdere schaalvergroting onder handhaving van de pluriformiteit onmogelijk gemaakt.
De Raad van Bestuur zegt deze nieuwe netten te introduceren om aan schadebeperking te doen in termen van verlies aan kijktijdaandeel, van afnemend bereik van jongeren en van Sterinkomsten. De onderbouwing van deze plannen overtuigt niet en geeft niet het vertrouwen dat die schadebeperking in het nieuwe model significant beter uitpakt dan in een verbeterd thuisnetmodel. Drie door het College van Omroepen geraadpleegde deskundigen noemen het besluit van de Raad van bestuur dan ook een sprong in het duister.
Daar komt bij dat de introductie van de nieuwe netprofielen onvermijdelijk tot gevolg zal hebben dat met name informatieve programma’s geschrapt moeten worden, omdat er voor dit soort programma’s binnen de nieuwe netprofielen minder plaats is en op deze wijze een invulling wordt gegeven aan de bezuinigingen. Dit gaat lijnrecht in tegen de opvatting van de Tweede Kamer dat bezuinigingen niet ten koste mogen gaan van het programma-aanbod.
Nu het besluit van de Raad van Bestuur weinig draagvlak heeft bij de grote omroepen en de Centrale Ondernemingsraad het overleg heeft opgeschort omdat het zich niet serieus genomen voelt als vertegenwoordiging van omroepmedewerkers, vreest de VARA voor een destabilisering van de publieke omroep. Dat klemt te meer omdat de opzet van de nieuwe netten onwerkbaar grote netredacties tot gevolg zal hebben, zodat het de vraag is of dan nog van een goed en productief programmeerproces en samenspel tussen Raad van Bestuur en omroepen en tussen omroepen onderling sprake kan zijn.
Als het aan de VARA ligt gaat zij met haar netpartners op in een Nederland 3 organisatie, die het huidige cultureel progressieve Nederland 3 verder vormgeeft, inspelend op het huidige kijkgedrag. De VARA heeft binnen de netredactie van Nederland 3 de afgelopen maand gewerkt aan het verder verbeteren van het netschema van Nederland 3 om meer, ook jongere, kijkers te trekken.
Voor het formuleren van verbeterde netprofielen en omroepbrede programmaschema’s, als alternatief voor het programmeermodel, is centrale regie vereist. Om die centrale regie bij het formuleren van alternatieven heeft het College van Omroepen dan ook gevraagd, maar aan die vraag is door de Raad van Bestuur geen gehoor gegeven.
Als het vormen van een net 3 organisatie in verband met het besluit van de Raad van bestuur niet langer een mogelijkheid is, zoekt de VARA een andere weg om op herkenbare wijze haar vanuit de progressieve identiteit gemaakte programma’s onder de aandacht van een groot publiek te brengen. Zij vertrouwt er daarbij op dat zij krachtig genoeg is om daarin, ook op termijn, te slagen.” [Radiowereld.NL]