Search
Close this search box.

BBC berispt vanwege grof taalgebruik bij ‘Live 8’

De BBC is op de vingers getikt door de mediawaakhond Ofcom vanwege grof taalgebruik van artiesten tijdens ‘Live 8’. Kijkers hadden geklaagd over gevloek van artiesten als Madonna, Razorlight, Geen Day en de Amerikaanse rapper Snoop Dog tijdens het concert in Londen. De BBC zegt het voorval te betreuren en overweegt bij live uitzendingen gebruik te maken van een tijdsvertraging.

De Britse omroep had rekening moeten houden met de vele jonge kijkers door het live concert van juli vorig jaar met een kleine vertraging uit te zenden. Daardoor is het mogelijk om in te grijpen, oordeelt Ofcom. De mediawaakhond vindt ook dat de BBC gelijk na de voorvallen zijn verontschuldigen had moeten aanbieden. Iets wat niet gebeurde.

Artiesten gewaarschuwd
De BBC verdedigt zich door te zeggen dat ze van tevoren de meeste optredende artiesten had gewaarschuwd om niet te vloeken of te schelden. Het lukte echter niet om alle artiesten te spreken en dit aan hun mee te delen. Het uitblijven van verontschuldigingen kwam doordat twee stafleden van de omroep het grootste deel van het optreden van rapper Snoop Dog hebben gemist. Ze voerden overleg met de organisatoren. Het was daardoor onmogelijk om in te grijpen, noch verontschuldigingen aan te bieden.

De BBC heeft zich inmiddels verontschuldigd en treft maatregelingen. In het vervolg mogen de stafleden van de omroep niet worden gestoord tijdens live uitzendingen. Tevens overweegt de Britse omroep om toch gebruik te maken van een uitzendvertraging bij bands die bekend staan om hun grove taalgebruik. Dit was contractueel niet toegestaan bij Live 8. [RvB/Radio.NL]

Gerelateerde berichten