Het is definitief over en uit voor de oudste commerciële radiozender in Berlijn. Vannacht (woensdag) om klokslag middernacht is het noodlijdende Hundert,6 gestopt met uitzenden. Na bijna 19 jaar is de kikker gestopt met kwaken en heeft 100,6 Motor FM de frequentie overgenomen. In plaats van schlagers en oldies zijn er nu alternatieve hits te horen op de frequentie.
Al meer dan een jaar verkeert Hundert,6 in de financiële problemen, waarbij in april 2005 zelfs faillissement werd aangevraagd. Het ooit zo bloeiende station was op sterven na dood. Het afgelopen jaar is er druk gezocht naar eventuele kopers voor het station, maar vanwege een eventuele verkoop moest het station haar licentie teruggeven aan de mediaraad van Berlijn. Deze besloot echter om in december de licentie voor de 100.6 FM toe te wijzen aan Motor FM.
Geschiedenis
In afgelopen 19 jaar heeft Hundert,6 verschillende formats gehad. Op 10 april 1987 ging Hundert,6, onder leiding van filmmaker Ulrich Schamoni, als eerste commerciële radiozender in Berlijn van start. In die tijd was het programma van Hundert,6 behoorlijk politiek getint, waarbij het CDU de voorkeur had bij het station. De toenmalige burgemeester van Berlijn, Eberhard Diepgen (CDU), alsmede CDU-fractievoorzitter Klaus-Rüdiger Landowsky waren dan ook veelvuldig te horen op de zender.
In eerste instantie was Hundert,6 niet 24 uur per dag in de lucht. Het station moest de frequentie namelijk delen met Radio 100, dat ’s avonds uitzond. Om 19 uur werd er overgeschakeld van Hundert,6 naar Radio 100 middels het volkslied.
Vooral in de beginjaren was Hundert,6 uitermate populair in Berlijn. In 1989 scoorde het station een marktaandeel van 25%. Vier jaar later was dit opgelopen tot 35%.
Wisseling van de wacht
Begin jaren ’90 besluit Ulrich Schamoni het station te verlaten om zich te richten op televisie. Georg Gafron, voormalige hoofdredacteur van de ‘publieke’ omroep RIAS neemt het stokje van Schamoni over. In diezelfde periode verruilt Hundert,6 haar studio in een oude villa aan de Paulsbornerstraße, voor een glazen studio in het centrum van Berlijn. Inwoners van Berlijn waren hierdoor in staat om radio ‘te kijken’. In 1993 werd besloten om de glazen studio in te ruilen voor een nieuw studiocomplex aan de Katharina-Heinroth-Ufer, waar het tot een jaar geleden nog gevestigd was.
In 1995 werd besloten om afstand te doen van het politieke karakter van Hundert,6 en vind er een formatwijziging plaats. Gesproken woord maakt plaats voor veel gouwe-ouwe muziek en het station presenteert zich dan ook als Hundert,6 – Top News, Top Oldies.
Kirch media komt…en gaat
Korte tijd later wordt het radiostation Hundert,6 verkocht aan Thomas Kirch, zoon van mediamagnaat Leo Kirch, die besluit om het gesproken woord terug te brengen op de zender. Hundert,6 wordt een informatiezender en de slogan ‘Top News, Top Oldies’ wordt ingeruild voor ‘Das Berlin Radio’. Vele luisteraars haken af en de luistercijfers kelderen.
Vanwege de crisis bij Kirch Media wordt het station wederom verkocht en wordt Thomas Thimme aangesteld als bedrijfsleider. Hij besluit Hundert,6 weer naar de succesvolle wortels te brengen. Veel aandacht voor nieuws en politiek uit Berlijn afgewisseld met een brede muziekmix. Deze mix bestond uit de grootste hits van de jaren ’60 tot nu afgewisseld met schlagers. Het accent lag hierbij op hits die door de andere commerciële popzenders niet (meer) gedraaid werden.
In eerste instantie lijken de wijzigingen succesvol, want de luistercijfers stegen weer gestaag. Toch kon dit niet voorkomen dat er in 2004 flink gereorganiseerd moest worden bij het station. Sindsdien is, om kosten te besparen, het informatiedeel steeds verder teruggeschroefd.
Problemen…
Op 18 april 2005 barst uiteindelijk de bom en wordt faillissement aangevraagd voor het station. Dit kwam groot in het nieuws doordat Thimme tijdens een nachtelijke “wildwest” actie de zendapparatuur uit studio aan de Katherina-Heinroth-Ufer weghaalde en de uitzendingen van Hundert,6 vanaf een andere locatie voortzette. Ongeveer dertig medewerkers troffen daardoor op maandag 18 april een half ontmantelde studio aan.
Zes medewerkers hielden vervolgens het radiostation Hundert,6 in de lucht vanuit een studio aan de Potsdamer Straße. Hier werd door Medialog, dat eveneens eigendom was van Thimme, in opdracht van, Udo Feser, de curator van Hundert,6, een noodprogramma verzorgd.
Daarna volgen de gebeurtenissen elkaar snel op en zijn er zelfs korte tijd twee stations met de naam ‘Hundert, 6’ in de Berlijnse ether te vinden. Ondertussen staat het noodlijdende station in de etalage.
Verkoop
Om een eventuele overname te bevorderen heeft Feser besloten om de uitzendlicentie van de 100.6 FM terug te geven aan de mediaraad van Berlijn. De potentiële kopers van Hundert,6 kunnen nu proberen deze licentie in handen te krijgen om zo het station voort te kunnen zetten. Indien Feser eerst het station had verkocht, had de licentie eveneens opnieuw vergeven moeten worden door de mediaraad omdat het station van eigenaar is gewisseld. De vraag is dan of de nieuwe eigenaar ook daadwerkelijk de licentie zou krijgen.
In dit geval besloot de Mediaraad de licentie voor de 100.6 FM dan ook toe te wijzen aan een geheel ander station: Motor FM. Wat Motor FM nu precies gaat doen is onduidelijk, maar het station gaat vooral een programma aanbieden met alternatieve muziek waarbij internet een belangrijke rol zal innemen. Sinds middernacht heeft dit station de frequentie 100.6 FM in Berlijn overgenomen.
Terugblik
Het team van Hundert,6 is geenszins van plan om het stukje radiohistorie in Berlijn zomaar ten onder te laten gaan. Binnenkort zal via de website Das-Hundert6-Team.de alles te vinden zijn over 19 jaar Hundert,6. [RS/Radio.NL]
Zie ook: Einde in zicht voor Hundert,6 Berlijn
Zie ook: Toekomst medewerkers Hundert,6 Berlijn nog steeds onzeker
Zie ook: Justitie doet inval bij Hundert,6 Berlijn
Zie ook: Mediawaakhond remt plannen Thimme: Chaos bij Hundert,6 Berlijn blijft voortduren.