UPC weigert radio-adviezen uit te voeren

De programmaraden die volgens de mediawet UPC adviseren over het Radio en TV-aanbod via de kabel hebben het Commissariaat voor de Media verzocht handhavend op te treden tegen UPC. De kabelexploitant wil het radioadvies voor 2006-2007 niet opvolgen, omdat zij dit 2 jaar wil laten duren. De weigering van UPC zal vooral gevolgen hebben voor een nieuwe radiozender als Bright FM.

De programmaraden hebben UPC erop gewezen dat op grond van de mediawet de looptijd van een advies niet door de kabelmaatschappij bepaald wordt, maar door een programmaraad.
De programmaraden achten het ongepast en onwenselijk dat UPC zich eenzijdig mengt in het functioneren van de programmaraden. Hierdoor wordt afbreuk gedaan aan de autonomie van een programmaraad en kunnen de belangen van aanbieders en abonnees worden geschaad.

APR
De programmaraden verzoeken het Commissariaat dan ook met spoed zich over deze kwestie te buigen en op korte termijn met een uitspraak te komen en UPC op te dragen om per 1 juli 2006 de Radioadviezen 2006-2007 uit te voeren. De APR (Algemene Programmaraad Amsterdam en Omstreken) heeft daarbij het voortouw genomen omdat de door hen geadviseerde wijzigingen dus bij voorbaat al geweigerd worden.

UPC versus programmaraden
Ook andere wijzigingen die de programmaraden voorstellen voor onder meer Rotterdam (opname van F.I.P.), Rijnmond (opname F.I.P. en Bright FM, verwijderen van VRT Klara), ZHZ (opname Studio Brussel, VRT Klara, F.I.P. en Bright FM en verwijderen Yorin FM) zullen als het aan UPC ligt niet plaats gaan vinden. UPC is bepaald geen fan van de ‘verplichtingen’ die het bedrijf wordt opgelegd door de programmaraden. In het Haarlems Dagblad was UPC-directeur Diederik Karsten onlangs nog kritisch over programmaraden omdat kijkers volgens hem voor hun programma-aanbod afhankelijk zijn van een niet-democratisch gekozen clubje.

Actualiteit
Voor nieuwe aanbieders wordt met het voornemen van UPC dus een extra barrière opgeworpen. De verlenging heeft immers tot gevolg dat zij een extra jaar moeten wachten op eventuele toewijzing van een kabelfrequentie. Juist wat betreft radio is die termijn erg lang. Een zender als Bright FM verkondigde op haar website daarom al geïnteresseerd te zijn in digitale distributie.

Digitaal pakket
Zoals bekend is UPC in hun verzorgingsgebieden bezig om alle kijkers aan (duurdere) digitale pakketten te krijgen door hen ongevraagd decoders op te sturen en mede daarom wil UPC zo min mogelijk meer veranderen aan/investeren in de analoge pakketten. Op de digitale pakketten hebben de programmaraden en de abonnees geen enkele invloed. Het is UPC die bepaalt welke zenders digitaal beschikbaar zijn en in welk pakket tegen welke prijs. [JHV/Kabelraden.nl/Radio.NL]

Gerelateerde berichten