Engelse GCap ziet af van rechtzaak tegen Ofcom over DAB-multiplex [Update]

Het Engelse Radioconcern GCap Media ziet af van een rechtzaak tegen mediawaakhond Ofcom over een nieuw in de lucht te brengen Digital Audio Broadcasting (DAB)-multiplex. Ofcom heeft enkele toezeggingen gedaan aan GCap, waarna het concern besloten heeft geen verdere acties te ondernemen, zo meldt de Engelse krant ‘The Independent’.

In december 2005 maakte Ofcom bekend een flink aantal nieuwe DAB-multiplexen in de lucht te willen brengen. Op deze manier wil de mediawaakhond de dekking van DAB verbeteren, alsmede het aanbod aan stations via DAB fors uitbreiden.

Het DAB-netwerk in het Verenigd Koninkrijk is opgebouwd uit twee landelijke multiplexen (voor de landelijke stations) en een flink aantal regionale en lokale multiplexen (voor de lokale stations). Het eerste landelijke multiplex is in handen van de BBC. Deze wordt dan ook alleen gebruikt voor de landelijke stations van de Engelse staatsomroep. Het tweede landelijke multiplex is in handen van ‘Digital One’, dat eigendom is van GCap. Via dit multiplex worden diverse commerciële radiostations uitgezonden, waaronder Classic FM, Virgin Radio en Talksport.

Toen GCap in 1999 begon met het uitrollen van het eerste landelijke multiplex voor commerciële stations, zou Ofcom hebben toegezegd dat dit het eerste en enige landelijke multiplex voor commerciële doeleinden zou gaan worden. GCap heeft vervolgens fors geïnvesteerd om het multiplex landelijk dekkend te krijgen. Doordat Ofcom nu een nieuw landelijk multiplex in de lucht wil brengen raakt Digital One haar monopoliepositie kwijt op het gebied van DAB voor landelijke commerciële radio. Volgens het bedrijf zou het daardoor zo goed als onmogelijk worden om de forse investeringen terug te verdienen.

Ofcom is Gcap nu tegemoet gekomen door toe te zeggen dat er op het nieuwe multiplex geen radiostations mogen worden uitgezonden die concurrerend zullen zijn voor de stations op het bestaande multiplex van Digital One. Daarnaast mag ook GCap meedoen bij de verdeling van het nieuwe multiplex. GCap heeft nu besloten om af te zien van de juridische stappen tegen de mediawaakhond.

Met ruim 2,7 miljoen verkochte DAB ontvangers is het Verenigd Koninkrijk momenteel koploper op het gebied van Digital Audio Broadcasting. Momenteel heeft ruim 11% van de Britse bevolking tenminste één DAB ontvanger in huis.

Update
Opvallend is dat Ofcom vandaag tegenover de krant ‘The Guardian’ ontkent dat het toezeggingen heeft gedaan aan GCap. Volgens de mediawaakhond is het nog niet zeker wat er via het tweede landelijke multiplex voor commerciële radio te horen zal zijn, laat staan dat er besloten is dat er geen concurrerende stations voor het eerste ‘Digital One’ multiplex te horen zullen zijn.

Ook het feit dat GCap mag meedoen aan de verdeling van het tweede multiplex ontkracht Ofcom. Volgens de mediawaakhond kan GCap geen volledige controle over het tweede multiplex krijgen, maar slechts een klein aandeel. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten