Moeilijk opvoedbare kinderen op Nederland 3

De driedelige documentairereeks ‘Een klasse apart’, woensdag 1 maart om 20.25 uur op Nederland 3, geeft een beeld van moeilijk opvoedbare kinderen op school. Voor deze documentaire hebben de makers Mascha en Manfred Poppenk een jaar lang gefilmd op de Kingmaschool in Amsterdam. Deze school geeft voorgezet speciaal onderwijs aan deze leerlingen (van 12 tot 20 jaar), die een lichte of matige verstandelijke beperking hebben, soms in combinatie met gedragsproblemen.

In elk deel van ‘Een klasse apart’ wordt een aantal leerlingen gevolgd die kenmerkend gedrag vertonen van grote groepen probleemjongeren. Velen, die worden geboren met een verstandelijke beperking, hebben ook een ontwikkelingsachterstand en groeien op in achterstandsgezinnen. Ze zijn daardoor stuurloos en gedwongen om te ‘overleven’. Hun kansen op sociaal en maatschappelijk vlak zijn minimaal.

Tomeloze inzet
Door de tomeloze inzet van de directie, leraren en medewerkers van de Kingmaschool, krijgen leerlingen een sociale basis en een kans in de maatschappij. De documentaire is in opdracht van de RVU gemaakt. Deel 2 en 3 volgen één en twee weken later op Nederland 3 om dezelfde tijd.

Op de website van de RVU is ook nog een debat te zien onder leiding van minister Maria van der Hoeve (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Met de vraag ‘Wat doen we met deze jongeren?’, opende de minister het debat naar aanleiding van de documentaire. Jongeren met gedragsstoornissen passen niet in het gewone onderwijs. Hen behouden voor het onderwijs toont de waarde van de kennissamenleving, vindt de minister. [RvB/Radio.NL]

Gerelateerde berichten