Gemaskerde en gewapende politieagenten hebben donderdagochtend een inval gedaan bij de oudste krant van Kenia, The Standard, en bij een aan de krant gelieerd tv-station, Kenya Television Network. Ze staken tienduizenden exemplaren van de donderdageditie van de krant in brand, namen computers en apparatuur in beslag, en beschadigden de persen.
Het is voor het eerst dat de Keniaanse regering een mediabedrijf laat sluiten. Maandag werden drie journalisten van The Standard gearresteerd omdat ze hadden bericht dat de president, Mwai Kibaki, een ontmoeting had gehad met een belangrijke tegenstander, Kalonzo Musyoka. Beiden ontkennen dat ze elkaar hebben gesproken. De Keniaanse media hebben recentelijk veel gepubliceerd over corruptieschandalen waarin Kibaki verwikkeld zou zijn.
,,Als je een slang in een hoek drijft, kan je verwachten dat je wordt gebeten”, zei minister van binnenlandse veiligheid John Michuki. Hij zei dat de inval noodzakelijk was om de autoriteit van de staat te laten zien. Volgens een verklaring van de politie is de zaak ,,een kwestie van nationale veiligheid” en was een reeks ,,gefabriceerde artikelen” door The Standard erop gericht etnische haat aan te wakkeren en chaos in het land te ontketenen.
De directeur van het getroffen mediabedrijf, Tom Mshindi, zei dat de inval een schaamteloze poging was om de persvrijheid in Kenia te ondermijnen en om het bedrijf lam te leggen. Hij zei te hopen dat de persen op tijd gerepareerd konden worden om een vrijdageditie van de krant te drukken.
Volgens de Amerikaanse ambassade hebben regeringsvertegenwoordigers de krant voor de inval bedreigd. Ze verzocht de regering het optreden door de politie te verwerpen en de verantwoordelijken te straffen. Oppositieleider Uhuru Kenyatta zei dat de inval deed denken aan een dictatoriaal regime dat de democratische rechten van de burgers met voeten treedt. De secretaris-generaal van de Keniaanse journalistenbond zei dat het politieoptreden bedoeld was om journalisten angst aan te jagen en The Standard een hak te zetten omdat de krant gezien wordt als aanhanger van de oppositie. [Novum/Radio.NL]