Programmaraad ZHZ adviseert Bright FM, Klara, Studio Brussel

De regionale Programmaraad Zuid-Holland-Zuid heeft Bright FM opgenomen in het zwaarwegende gedeelte van hun Radiaties terwijl Yorin geheel niet meer geadviseerd is. VRT Klara is aan het advies toegevoegd evenals VRT Studio Brussel in kanaaldeling met de Tweede Kamerlijn. Kabelmaatschappij UPC wil overigens het radiopakket niet wijzigen tot juli 2007.

Programmaraad ZHZ
Deze programmaraad geeft op basis van de mediawet een zwaarwegend advies over het basispakket radio (25 zenders) en het basispakket TV (15 zenders) uit. Tevens wordt een vrijblijvend advies voor het standaardpakket gegeven. Het advies is geldig voor het analoge programma-aanbod op de kabelnetten van UPC in de regio Zuid-Holland-Zuid (m.u.v. Gorinchem en Giessenlanden). Het advies is vanwege de koppeling van de kabelnetten óók direct van invloed op het aanbod in de gemeenten Barendrecht en Ridderkerk.

Bright FM
De Christelijke radiozender Bright FM is door de programmaraad in het basispakket geplaatst en daarmee zwaarwegend geadviseerd. Redenen voor het positieve advies zijn de goed onderbouwde presentatie en de toegevoegde waarde van de zender voor (een aantal plaatsen  binnen) het adviesgebied. UPC is in principe verplicht dit deel van het advies op te volgen maar heeft al aangegeven dit jaar geen enkel radioadvies van programmaraden op te willen volgen. Bright FM heeft zelf via hun website al aangegeven verspreiding via UPC-Digital te onderzoeken.

Vlaamse radiozenders
De programmaraad is overtuigd van de toegevoegde waarde van de Vlaamse radiozenders Studio Brussel en Klara (VRT). Evenwel is er geen plek voor gevonden binnen het basispakket. Mede omdat UPC vorig jaar ook het gehele advies voor het standaardpakket overnam heeft de programmaraad daarom gekozen voor een aantal toevoegingen in het standaardpakket (vrijblijvend advies). Zo is Studio Brussel nu geadviseerd om door te geven op de tijden dat de 2e Kamerlijn niet uitzendt, te weten vrijdag, zaterdag en zondag. UPC is niet verplicht dit over te nemen en of de voorgestelde kanaaldeling daarom wordt doorgevoerd is onzeker.

Tevens is VRT Klara toegevoegd aan het advies om daarmee cultuur aan het pakket toe te voegen. De programmaraad heeft deze zender op de 35e en daarmee laatste plaats in het advies gezet. Momenteel is als 35e kanaal BBC Radio 3 te ontvangen. Die klassieke zender was echter niet door de programmaraad geadviseerd. BBC Radio 3 wordt nog wel als reservezender achter de hand gehouden. Ook hier geldt dat UPC niet verplicht is dit gedeelte van het advies over te nemen.

FIP
De Franse muziekzender FIP is door de programmaraad in het basispakket opgenomen met als argument dat deze als Franse zender breder toegankelijk is. FIP is gepresenteerd aan de Programmaraden met als doelstelling deze zender in Nederland op de kabel te krijgen. FIP draait vooral (weinig Franstalige) Lounge- en Jazz muziek en is een muziekzender van Radio France met weinig presentatie.
FIP komt in het advies in plaats van Radio France Culture. France Culture wordt evenwel niet doorgegeven door UPC vanwege een kwestie rond auteursrechten met Radio France. Wel is de vorig jaar als reserve geadviseerde RTBF La Première uit Wallonië op de kabel te horen.
Of de auteursrechten rondom Radio France en daarmee ook inmiddels F.I.P. op “voorwaarden van UPC” geregeld zijn is op dit moment overigens nog onduidelijk.

Yorin FM
De popzender Yorin FM is door de programmaraad geheel uit het advies geschrapt en de leeggevallen plek in het advies is dan ook aan Bright FM toebedeeld. De reden om Yorin te schrappen is de onzekerheid rondom deze zender door de overname door SBS. Het is onduidelijk hoe de programmering zich gaat ontwikkelen. UPC is er overigens geheel vrij in om deze commerciële zender gewoon te blijven doorgeven.

UPC weigert
Of de voorgestelde wijzigingen per 1 juli 2006 door UPC worden uitgevoerd is op dit moment onzeker. UPC wil namelijk de adviestermijn 2 jaar laten duren. Deze beslissing is eenzijdig door UPC genomen. UPC is geen voorstander van het jaarlijks wijzigen van het radioaanbod wegens dure technische aanpassingen en nadelen voor de consumenten en radiostations. De programmaraad echter van mening dat de veranderingen in de radiomarkt dermate snel gaan dat jaarlijks het zenderaanbod moet worden beoordeeld. Om die reden heeft ook Programmaraad ZHZ om een uitspraak van het Commissariaat voor de Media verzocht. [JHV/PRG ZHZ/Radio.NL]

Gerelateerde berichten