De geschiedenis van Yorin FM

Op 18 april komt er een einde aan het bestaan van Yorin FM, want dan gaat de zender verder met een nieuwe eigenaar (SBS Broadcasting) en onder een andere naam (Caz!). Tijd om terug te kijken op de geschiedenis van Yorin FM.

Het is 6 maart 2000 als bekend wordt dat Veronica uit de Holland Media Groep (tegenwoordig RTL Nederland) wil stappen. Dit heeft tot gevolg dat Veronica FM verder moet onder een andere naam. Eerst kiest de HMG voor ‘me’, maar de rechter beslist dat die naam inbreuk maakt op het merk van kledingconcern WE. De HMG besluit om een andere naam te kiezen, al blijkt later in een hoger beroep dat het concern het merk ‘me’ toch had mogen introduceren. Op 2 april 2001 gaat Yorin FM van start als interactieve hitzender. Bij het station staan onder andere Robert Jensen, Gijs Staverman, Kas van Iersel, Wouter van der Goes en Menno Barreveld achter de knoppen.

Oktober 2001 organiseert Yorin FM een actie met de meest indrukwekkende prijs die ooit op de Nederlandse radio is weggegeven: een eigen tropisch eiland. Een studente wint, maar al snel blijken er nogal wat haken en ogen aan de prijs te zitten. Het vervoer naar het eiland is duur en het is sowieso de vraag hoe het te bereiken is, aangezien zelfs Yorin FM niet veel meer weet dan dat het bij Nicaragua ligt. Uiteindelijk geeft de studente de prijs terug en krijgt ze een geldbedrag plus een reis naar de Dominicaanse Republiek aangeboden.

Op 1 september 2002 krijgt Yorin FM een nieuwe programmering. Timur Perlin komt in de middag te zitten, net als Beau van Erven Dorens. Op vrijdag is Formule 1-commentator Olav Mol te horen. De middagshow wordt gepresenteerd door Gijs Staverman en Wouter van der Goes. Ze worden ook nog een tijdje bijgestaan door Vivian Slingerland en Quinty Trustfull.

In december 2002 komt er groot nieuws: Robert Jensen stapt over naar Noordzee FM. Hij was al op de radio te horen voor de HMG toen Yorin FM nog Hitradio 1224 heette. Het verlies wordt opgevangen door ‘Freddy & Olav in de Ochtend’, maar al snel blijkt die beslissing desastreus voor de luistercijfers. Daarom komt even later Edwin ‘Eddo’ Ouwehand in de morgen te zitten. In maart 2003 vindt de finale van Idols plaats en Yorin FM wordt gebombardeerd tot het ‘officiële Idols-station’. Het illustreert het hitradioformat dat er wordt gevoerd.

Op 26 mei 2003 krijgt de Holland Media Groep goed nieuws: het bedrijf krijgt twee kavels bij de etherfrequentieverdeling. De ene is bestemd voor RTL FM, de ander voor Yorin FM. Dat laatste station krijgt kavel A7 toegewezen, waardoor Yorin FM nu in een groot deel van Nederland is te ontvangen. Onder andere de nieuwe frequentie 104.1 FM vanuit Arnhem zorgt voor een forse uitbreiding van het uitzendgebied. De toekomst van Yorin FM ziet er prima uit en op de website wordt aangekondigd dat binnenkort het station met grote namen versterkt gaat worden. Begin 2004 wordt bekend om wie het gaat. Robert Jensen heeft het gezien bij Noordzee FM en keert terug op het oude nest. Ook Rob Stenders stapt over van de VARA op 3FM naar Yorin FM. Er gaan lange tijd ook geruchten over de komst van Ruud de Wild en Giel Beelen, maar bij beiden ketst de deal af.
 
Op 14 juni 2004 gaat ‘het nieuwe Yorin FM’ van start als het ‘Stenders & Jensen-station’. Vlak voor die datum was ook nog bekend geworden dat Henk Westbroek terugkeert op de landelijke radio bij Yorin FM. Maar niet alleen de programmering verandert, ook het format wordt omgegooid. De strijd met Radio 538 wordt opgegeven om in het gat van 3FM te duiken. De publieke zender was op dat moment sterk aan het vercommercialiseren door het meer en meer draaien van urban en dance. Alternatieve rockhits van Muse en Incubus waren opeens de meest gedraaide platen van Yorin FM.

Ondanks dat de luistercijfers in de doelgroep enorm stijgen, wordt al snel van het alternatieve format afgestapt. 3FM gaat weer terug naar het rockformat en dus besluit Yorin FM om weer richting Radio 538 te kruipen. Dat blijkt niet succesvol en sindsdien verandert het format zo ongeveer om de maand. Dan weer meer classics, dan weer meer dance. Ondertussen lijken de luisteraars het spoor helemaal bijster te raken en dat is te zien aan het marktaandeel van Yorin FM, want dat wil maar niet omhoog. Het enige dat wel stijgt, is het verlies dat RTL Nederland (de naam Holland Media Groep is inmiddels gewijzigd) lijdt op de radiotak. Over 2004 draaien RTL FM en Yorin FM samen een verlies van 15 miljoen euro.

In de zomer van 2005 is het verschil tussen een hitradiostation als Radio 538 en Yorin FM nauwelijks meer te ontdekken. Eén van de vreemde eenden in bijt bij het station is Mark van den Akker, maar in een emotionele uitzending moet hij afscheid nemen. Even later komt Marisa Heutink om te zorgen dat een deel van de nachtprogrammering live blijft. Ze is een goede vriendin van Rob Stenders, die als enige wel complete vrijheid heeft. Ondertussen is Robert Jensen steeds minder aanwezig in de radiostudio van Yorin FM, vooral omdat hij vanaf september 2005 een dagelijkse talkshow maakt op RTL 5. Zijn radiowerk heeft er duidelijk onder te lijden, maar de directie grijpt niet in. Hierbij moet de opmerking worden gemaakt dat Jensen zelf deel uitmaakte van die directie.

Als over het eerste halfjaar van 2005 door RTL FM en Yorin FM een verlies wordt geleden van 3 miljoen euro, doen al snel geruchten de ronde over een mogelijke verkoop van Yorin FM. Ondanks alle wijzigingen is het marktaandeel niet gestegen, maar zelfs gedaald. Het wordt pijnlijk duidelijk dat Yorin FM allerminst een succes is geweest. Op 2 januari 2006 komt een einde aan de geruchten over een mogelijke verkoop van Yorin FM, want op die dag wordt bekend dat SBS Broadcasting het station van RTL Nederland overneemt voor circa 10 miljoen euro.

Al snel blijkt dat veel dj’s het voor gezien houden bij het station. Maurice Verschuuren, Mark Labrand, Timo Kamst en Frank Dane stappen over naar SLAM!FM. Gijs Staverman blijft achter bij RTL om zich te concentreren op televisie, net als Robert Jensen. Henk Westbroek stopt met radio en Rob Stenders gaat op zoek naar een andere werkgever. Het geeft SBS de kans om op dinsdag 18 april een frisse start te maken. Op die dag gaat Caz! van start en komt er een einde aan de geschiedenis van Yorin FM, het station dat ‘jouw nummer 1 hitradio’ had willen zijn, maar eindigt als een zender dat de verwachtingen nooit waar heeft kunnen maken.