In het Verenigd Koninkrijk is vorige week flink wat commotie ontstaan over een verschenen rapport waarin werd gesuggereerd dat de radiostations van de BBC de commerciële radiostations ‘genadeloos vermorzeld’ hebben en dat BBC Radio 1 en 2 zo snel mogelijk verkocht moeten worden.
Belemmerde groei
De radiomarkt in het Verenigd Koninkrijk heeft te kampen met een ‘belemmerde groei’ doordat de commerciële radiostations niet op kunnen tegen de radio budgetten die de BBC ter beschikking heeft, zo stelt een rapport van het ‘European Media Forum’, dat onderdeel is van het onafhankelijke onderzoeksinstituut ‘European Policy Forum’.
De BBC heeft jaarlijks ongeveer £450 miljoen, ruim 655 miljoen euro, ter beschikking voor haar radiotak, zo stelt het rapport. Met dit budget verzorgd de BBC een vijftal landelijke radiostations, alsmede een aantal DAB-stations en een veertigtal lokale stations. Daarnaast heeft de BBC ook nog grote mogelijkheden tot crossmediale marketing, waarbij zowel radio, televisie als internet kunnen worden ingezet om elkaar te promoten. Iets wat de commerciële stations niet kunnen.
Het gevolg is dat de BBC ruim 55% marktaandeel scoort met haar radiostations. Fors meer dus dan de commerciële radiostations, waarvan er momenteel 285 zijn in het Verenigd Koninkrijk.
Daarnaast stelt het rapport dat de publieke taak van BBC Radio 1 (popmuziek, vergelijkbaar met 3FM) en Radio 2 (middle of the road muziek, vergelijkbaar met Radio 2 in Nederland) ‘minimaal’ is. Doordat nu net deze twee stations van de BBC veel luisteraars trekken, BBC Radio 2 heeft een marktaandeel van 16% en Radio 1 9,1%, zouden deze stations makkelijk door kunnen gaan als commercieel station. De verkoop van deze stations zou de BBC ook nog eens £500 miljoen kunnen opleveren, zo stelt het rapport.
Niet iedereen positief
De BBC zelf in geenszins van plan om afstand te doen van Radio 1 en Radio 2. De omroep stelt dat ook dat op beide zenders een flink aantal programma’s wordt uitgezonden die niet te vinden zijn bij de commerciële concurrenten.
De CRCA, dat een groot deel van de commerciële radiostations in Engeland vertegenwoordigd, erkent de voordelen van de privatisering van BBC Radio 1 en 2, maar zegt dat dat niet het uitgangspunt van het rapport moet zijn. Het onderzoek had zich beter kunnen richten op hoe de inwoners van het Verenigd Koninkrijk meer waar voor hun kijk- en luistergeld kunnen krijgen.
De BBC ligt momenteel zwaar onder vuur. Momenteel de staat onderhandeld over het nieuwe bedrag voor kijk- en luistergeld (licence fee). De BBC wil dit bedrag namelijk, bovenop de inflatie, met 2,3% verhogen. Dit tot groot ongenoegen van de commerciële markt, die verzorgd heeft om het kijk- en luistergeld niet verder te verhogen, om de markt ‘gezond’ te houden.
Daarnaast werd de BBC flink in verlegenheid gebracht doordat de Engelse krant ‘The Sun’ de salarissen van een aantal topdeejays van de BBC publiceerde. Zo verdiend Radio 1 ochtenddeejay Chris Moyles £630.000 (ruim 900.000 euro) per jaar. Zijn Radio 2 collega Terry Wogan doet het nog beter en krijgt £800,000 per jaar. Vanuit de commerciële mediawereld is dan ook met grote verbazing en verontwaardiging gereageerd dat de BBC zulke hoge salarissen betaalt.
Reclame op 1 en 2?
Maar er zijn meerdere partijen die zich niet echt kunnen vinden in het rapport. Zo stelt de redactie van ‘Radiojam’, een nieuwsbrief over de Engelse radiowereld, dat er geen rekening is gehouden met de effecten die het privatiseren van Radio 1 en 2 teweegbrengt. Eén van de redenen dat deze zenders zo goed beluisterd worden komt door het feit dat ze geheel reclamevrij zijn. Indien Radio 1 en 2 opeens commercieel zouden zijn en zo’n twaalf minuten reclame per uur zouden uitzenden, zou dit ongetwijfeld een negatief effect hebben op het marktaandeel.
Daarnaast zou de privatisering van Radio 1 en 2 ook wel eens de genadeklap kunnen zijn voor de ruim 200 commerciële lokale radiostations in het Verenigd Koninkrijk. Doordat de landelijke commerciële stations een betrekkelijk laag marktaandeel hebben, weten de grote adverteerders de weg te vinden naar deze lokale stations. Door de komst van grote landelijke spelers zouden de grote landelijke adverteerders wel eens kunnen beslissen om alleen bij de landelijke stations te gaan adverteren. Vooralsnog zijn deze landelijke adverteerders nog altijd de belangrijkste inkomsten voor de lokale stations. Een grote telecomaanbieder of warenhuisketen kiest er namelijk vaak voor om de hele dag door te adverteren, terwijl de bakker of cd-winkel op de hoek zich maar enkele spots per dag kunnen permitteren. [RS/Radio.NL]