Topman BBC: ‘Hoge salaris sterren noodzakelijk’

De hoge salarissen die de BBC aan sommige van haar sterren betaalt zijn noodzakelijk. Dit verklaarde BBC directeur Mark Thompson vorige week tijdens een debat over het kijk- en luistergeld. Volgens Thompson moeten de hoge salarissen voorkomen dat de ‘topsterren’ van de BBC worden weggekaapt door (commerciële) rivalen, zo schrijft de Engelse krant ‘The Guardian’.

De Britse staatsomroep ligt momenteel van verschillende kanten onder vuur. Vorige maand onthulde de Engelse krant ‘The Sun’ namelijk de salarissen van enkele sterren van de BBC. Zo verdiend Radio 1 ochtenddeejay Chris Moyles £630.000 (ruim 900.000 euro) per jaar. Zijn Radio 2 collega Terry Wogan doet het nog beter en krijgt £800,000 per jaar.

Vanuit de commerciële mediawereld is met grote verbazing en verontwaardiging gereageerd dat de BBC zulke hoge salarissen betaalt. Volgens Thompson (foto) valt dit allemaal wel mee en betaalt gewoon ‘marktgerichte’ bedragen. Deze bedragen zouden mede zo hoog zijn door de interesse vanuit de commerciële mediawereld. Daarnaast zijn de lonen bij de BBC het gemiddeld slechts 2% per jaar gestegen tegenover 2,7% bij de commerciëlen.

De commerciële mediawereld heeft echter andere ideeën over de torenhoge bedragen die de BBC betaalt. John Cresswell, financieel topman van ITV, vergelijkt de BBC liever met de voetbalclub ‘Chelsea’. Die kunnen namelijk betalen wat ze willen voor sterren.

De kritiek op de BBC komt op het moment dat de omroep met de staat onderhandeld over het nieuwe bedrag voor kijk- en luistergeld (licence fee). Momenteel is een gemiddeld Brits huishouden hieraan £131.50 per jaar kwijt. De BBC wil dit bedrag nu, bovenop de inflatie, met 2,3% verhogen. Ook dit leidde tot grote kritiek uit de commerciële sector, die met argusogen moet toezien hoe de budgetten van de BBC steeds groter worden. Inmiddels heeft de commerciële radiowereld al verzocht om het kijk- en luistergeld van de BBC niet verder te verhogen om de markt ‘gezond’ te houden en de ‘onverzadigbare eetlust’ van de staatsomroep in te tomen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten