Search
Close this search box.

DVB-T vanaf dit najaar ook in Oostenrijk

Ook Oostenrijk zal met ingang van dit najaar kennis maken met digitale TV via de ether (=DVB-T). Net als in Duitsland en Luxemburg zal dit ongecodeerd en zonder abonement mogelijk zijn. Het programma aanbod zal echter heel erg beperkt zijn. Terwijl er in landen als Duitsland of Nederland gemiddeld tussen de 20 en 25 zenders per regio worden doorgegeven, zullen het er in Oostenrijk maar drie (!) zijn.

Dit zijn exact de drie zenders die tot nu toe ook al analoog via de dakantenna te ontvangen zijn: ORF1 (Oostenrijk 1), ORF2 (Oostenrijk 2) en ATV (de enige landelijke commerciële TV zender in Oostenrijk)

Andere (publieke) zenders (zoals b.v. ARTE of 3sat) ontbreken, net als de Oostenrijkse locale edities van de grote landelijke Duitse commerciële TV-zenders (zoals RTL, SAT.1, ProSieben, Vox, Kabel1)

DVB-T gaat eerst in de hoofdplaatsen van de Oostenrijkse deelstaten live, daarna zullen andere regio’s buiten de grote steden volgen, tot 2008 wil men een dekking van 90% bereiken.

Kritiek komt onder andere van de Multimedia Austria President en tevens voorzitter in het bestuur van UPC Austria, dhr Thomas Hintze. Hij vindt dat er zonder noodzaak veel geld over de balk wordt gesmeten, immers krijgt de toeschouwer (behalve deels beter beeld en geluid) niets extra, maar heeft wel de eenmalige kosten voor een decoder; en de invoering van digitale TV wordt met kijk- en luistergeld betaalt, middelen die beter anders zouden kunnen worden besteed, immers verandert er voor de grote meerderheid van de kijkers die via kabel of satelliet kijken niets, maar ze moeten er wel indirect aan mee betalen.[BK/Radio.NL]

Gerelateerde berichten