Zoek
Sluit dit zoekvak.

Justitie vordert tv-beelden Omroep Gelderland

De regionale zender TV Gelderland weigerde afgelopen woensdag justitie vrijwillig beeldmateriaal af te staan die de omroep heeft gemaakt kort na een brand in de Arnhemse wijk Immerlo op 23 mei. Een 19-jarige vrouw kwam brandend uit haar flatwoning rennen en stierf korte tijd later op straat. De politie is bezig met een uitgebreid onderzoek naar de brand omdat deze bleek te zijn aangestoken. Getuigen hebben bovendien verklaard in de flat rumoer te hebben gehoord.

De beelden van TV Gelderland zijn na de brand in de flat gemaakt en laten de situatie op straat en enkele familieleden zien. ”Natuurlijk vinden wij ook dat deze afschuwelijke zaak moet worden opgelost”, aldus adjunct hoofdredacteur Ton Mallo van Radio en TV Gelderland, “maar daar gaat het hier niet om. We willen vooral duidelijk maken dat wij een journalistieke taak hebben en niet vanzelfsprekend het verlengstuk van politie, justitie of een andere instantie zijn. Op die onafhankelijkheid moet iedereen kunnen vertrouwen.”  Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten laat weten het geen goed signaal te vinden dat justitie de journalistiek als haar verlengstuk wil gebruiken.

De regionale omroep zal het beeldmateriaal verzegeld aan justitie overdragen. “Eerst willen we van de rechter weten of de vordering van het beeldmateriaal terecht is”, stelt Mallo. “Hij moet zich uitspreken of het onderzoeksbelang zwaarder weegt dan het verschoningsrecht van de journalist.” [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten