Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ochtenddeejay BBC Radio 1 wederom onder vuur

Het is Chris Moyles, ochtenddeejay van BBC Radio 1, wederom gelukt om in opspraak te komen. Nadat de deejay al onder vuur lag omdat hij per ongeluk het zogenaamde F-woord de ether in slingerde, heeft Moyles nu weer de woede van een aantal groeperingen op de hals gehaald, zo meldt de Engelse krant ‘The Guardian’. De goedgebekte ochtenddeejay schilderde namelijk een ringtone die hij niet leuk vond af als ‘gay’.

Het opmerkelijke is dat het voorval al in juli 2005 plaatsvond en dat pas vorige maand de discussie hierover losbarste. Toen kwam de BBC met de verklaring dat Moyles gewoon een term gebruikte die momenteel populair is onder de Engelse jeugd. Oorspronkelijk betekent het woord ‘gay’ homoseksueel, maar door de Engelse jongeren wordt het woord tegenwoordig regelmatig gebruikt om iets aan te duiden dat ‘volkomen waardeloos’ is. Volgens de BBC was het dus te verwachten dat de term wel een keer zou vallen op BBC Radio 1 aangezien het station zich op jongeren richt. De omroep is van mening dat Moyles dan ook niet in overtreding is geweest.

Luisteraars van BBC Radio 1 zullen er overigens nauwelijks wakker van hebben gelegen dat Moyles het woord gay in de mond nam, want in totaal kwam er slechts één klacht van een luisteraar binnen. Echter, diverse groeperingen die lucht hebben gekregen van het voorval zijn echter niet van plan om het erbij te laten zitten.

Volgens de kinderbeschermingsorganisatie ‘Beat Bullying’ heeft de BBC met haar standpunt ‘groen licht’ gegeven voor verder vernederend gebruik van het woord ‘gay’. Het gebruik van het woord ‘gay’ als vernederend woord, of dit nu in context is met homoseksualiteit of niet, zorgt ervoor dat het idee groeit dat ‘gay’ slecht is. Beat Bullying is dan ook van mening dat mede hierdoor de haat tegen homo’s zal toenemen.

En Beat Bullying heeft afgelopen week onverwachts steun gekregen van ‘Gaydar Radio’. Het enige radiostation in Engeland dat zich richt op de homofiele gemeenschap heeft zelfs een brief geschreven aan mediawaakhond Ofcom. Gaydar Radio wil namelijk zo snel mogelijk met Ofcom om tafel om te praten over het gebruik van vernederende woorden op de radio. [RS/Radio.NL]

 

Gerelateerde berichten