Online kijken en luisteren steeds populairder

De strijd om de kijker en luisteraar wordt niet langer enkel gestreden via de ether. Online kijken en luisteren, pod- en vodcasting, uitzending gemist en digitale televisie blijken meer en meer gemeengoed. Daarnaast blijken omroepsites en gespecialiseerde online nieuwsbrieven van toenemende invloed te zijn op het reguliere c.q. online kijkgedrag. Dit blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau Dotwise.

Online radio luisteren
De Nederlandse mediaconsument is nieuwsgierig maar kritisch, zo blijkt uit uitgebreid online onderzoek onder bijna 500 respondenten in leeftijd variërend van 18 t/m 65 jaar. Op kantoor raakt online radio luisteren steeds meer ingeburgerd. Een gemist tv-programma wordt net zo gemakkelijk online bekeken. Middels digitale televisie bekijkt men niet alleen ‘live’ voetbalwedstrijden, maar blijft men ook op de hoogte van de ontwikkelingen in het geboortedorp. Bij afwezigheid van een televisie volgt men grote evenementen en muziekoptredens simpelweg online.

En voor interessante radioprogramma’s gebruikt men de Ipod of MP3-speler. Opvallend daarbij is dat niet zozeer de leeftijd van de respondent van invloed is op de interesse voor nieuwe technieken, als wel of het mannen of vrouwen betreft. Digitale televisie, online tv-kijken, podcasts en vodcasts zijn duidelijk meer in trek bij de mannelijke ondervraagden. Naast het gemak dat deze nieuwe technieken bieden, is het voor een groot deel ook de nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden.

Webradio
De vrouwelijke deelnemers zijn over het algemeen veel minder nieuwsgierig naar de nieuwe mogelijkheden. Het gemak van het bekende, maakt hen bijvoorbeeld tot tevreden gebruikers van de normale videorecorder. Ze weten wat ze eraan hebben, ze hebben de bediening onder de knie en ze het dient hun doel: een soap of detective opnemen. Overgaan op nieuwe technieken doen veel vrouwen pas als het een goed alternatief is òf als het duidelijk toegevoegde waarde biedt. In dat kader noemen veel vrouwen zich tevreden gebruikers van webradio.

Met name op kantoor is dit een goed alternatief, geen toestel nodig en de mogelijkheid om dat te luisteren waar de voorkeur naar uitgaat. Maar ook het luisteren van zenders die via de ether niet te ontvangen zijn, worden vooral door menig vrouwelijke respondent genoemd als groot voordeel. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten