Search
Close this search box.

SWR3 staakt activiteiten rondom Robbie Williams

De Zuid-Duitse publieke popzender SWR3 heeft al haar activiteiten rondom de popster Robbie Williams gestaakt. Het station reageert hiermee op de werkvoorwaarden voor fotografen tijdens de concerteren van Williams in Duitsland. Het tourmanagement van Williams zou namelijk besloten hebben om de vrijheid van de fotografen zodanig aan banden te leggen, dat een groot aantal Duitse persbureaus besloten hebben om hun fotografen weg te houden bij de concerten. SWR3 heeft nu besloten solidair te zijn met de fotografen, dit tot verbijstering van de concertorganisator en het tourmanagment.

SWR3 was officieel partner van de Robbie Williams Tour 2006 in Duitsland. In totaal zal Williams 13 concerten gaan geven in Duitsland, waarbij hij op 12 en 13 augustus Hockenheim aan zal doen. Ter promotie hiervan zou SWR3 allerlei activiteiten op de zender organiseren, waaronder een speciaal tweedaags programma over Williams.

Het tourmanagement van Williams heeft echter besloten om de werkvoorwaarden voor fotografen tijdens deze concerten zodanig vast te stellen, dat de grote Duitse persbureaus als dpa, AP en ddp besloten om hun fotografen weg te houden bij de concerten. Voorafgaand aan het concert zouden fotografen namelijk een verdrag dienen te ondertekenen waarin zij zich onder andere verplichten om hun foto’s na afloop ter beschikking te stellen aan de concertorganisator. Deze zou vervolgens deze foto’s vrij mogen gebruiken voor andere doeleinden. Ook zou de vrijheid van fotografen beperkt worden en zouden de gemaakte foto’s na 90 dagen vernietigd moeten worden. De grote persbureaus weigeren echter akkoord te gaan met deze voorwaarden, waardoor fotografen niet langer meer welkom zijn tijdens de concerten van Williams.

SWR3 heeft nu besloten om solidair te zijn met de fotografen door alle activiteiten rondom Williams op de zender te staken. Volgens de radiozender stelt het tourmanagement van Williams belachelijke eisen, die niets met persvrijheid te maken hebben.

David Enthoven, tourmanager van Robbie Williams snapt alle ophef niet, zo verklaart hij tegen ‘Musikmarkt Online’. Volgens hem worden namelijk dezelfde voorwaarden gesteld als bij het concert in 2003. Ook zouden in de andere landen dezelfde regels voor fotografen gelden, zonder dat dit tot problemen heeft geleid.

Ook MCT, dat de concerten in Duitsland organiseert is verbaasd over het protest. Volgens de concertorganisator worden dezelfde verdragen gebruikt als bij andere grote concerten, zoals die van Christina Aguilera, Red Hot Chili Peppers. Zowel MCT als het tourmanagment zijn dan ook niet echt blij dat SWR3 zomaar heeft besloten om geen officieel partner van de Robbie Williams Tour 2006 meer te zijn, zonder dat hierover overleg is gevoerd. SWR3 zou de zaak daarmee van slechts één kant bekijken. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten