Zomerprogrammeringen op buitenlandse stations

De zomervakantie is weer beginnen en dat betekent dat in Nederland de DJ’s op vakantie gaan. In ons land is óf de ochtendjock op vakantie óf de middagjock. Maar niet in elk land is dat zo. In België ziet de programmering tijdens de zomer er compleet anders uit dan normaal. Zo ook bij Studio Brussel. Daar zijn de presentatoren van de ochtend (Peter van de Veire) en de middag (Roos van Acker) weg en is er ruimte voor respectievelijk Siska Schoeters en Ronald Verhaegen.

In de avond is er plaats voor nieuw talent in het programma ‘Studio Dada’. Ook bij de andere VRT-stations (Radio 1, Radio 2, Donna en Klara) ziet het uitzendschema tijdens de zomer er compleet anders uit dan normaal.

Van de Veire presenteert normaal gesproken de ochtendshow van Studio Brussel en hij zegt er het volgende over. “In België hebben we een zomerstop, zoals dat in Nederland heet bij televisie. In die periode gaan de presentatoren van de spitsblokken op vakantie en nemen de DJ’s van de andere uren het over. Het klopt eigenlijk niet helemaal, omdat bij de luisteraars de indruk kan ontstaan dat de vedetten ook maar eens moeten rusten, omdat het zomer is. Maar ach, ik vind het wel prima zo.”

In de Verenigde Staten is het een bekend verschijnsel dat er ‘best of’ shows worden uitgezonden terwijl de presentator op vakantie is. In Nederland heeft Robert Jensen dit kunstje ook in aangepaste vorm meerdere malen uitgehaald. Terwijl hij zat te genieten van de zon op een tropisch eiland moest Jensens broer, Frank Dane, op Yorin FM de hoogtepunten van zijn show draaien. In Amerika is er geen jock die de fragmenten aankondigt.

Robert Feller, program director van Caz!, vindt een zomerstop nergens voor nodig. “Ook tijdens hun vakantie willen mensen leuke radio horen, ben ik van overtuigd. Bovendien is het door vakantiespreiding in Nederland zo dat er altijd nog miljoenen mensen tegelijk in Nederland verkeren in de vakantiemaanden. Die willen we bij Caz! graag leuke radio bieden. Dat vind ik eerlijk gezegd vrij normaal. Ik vind het eerder vreemd dat stations in het buitenland twee maanden lang het bordje ‘gesloten’ op de deur hangen. Het zal wel een commerciële overweging zijn, omdat er in die maanden minder geld uit de advertentiemarkt komt.” [JS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten