De stichting Brein daagt internetprovider UPC dinsdag weer voor de rechter om gegevens van internetgebruikers van illegale uitwisselingsprogramma’s te krijgen. Met het kort geding hoopt Brein toegang te krijgen tot de gegevens van internetpiraten. Vorig jaar juli daagde Brein vijf internetproviders, onder wie UPC, om dezelfde reden. Toen bepaalde de rechtbank in Leeuwarden dat zo’n inbreuk op de privacy onrechtmatig is.
Het gerechtshof in Amsterdam volgde deze uitspraak in juli dit jaar. Directeur Tim Kuik van Brein vindt dat providers gebruikers die illegale kopieën aanbieden moeten informeren over het verbod daarop. Uiteindelijk moeten de abonnees volgens Kuik bij herhaalde overtreding worden afgesloten en worden vervolgd.
Brein staat voor Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland. De stichting werkt onder meer namens platenmaatschappijen en tekstschrijvers en heeft als doel het illegaal uploaden van muziek, films en software tegen te gaan. Het downloaden van muziek is in Nederland niet bij wet verboden; het aanbieden van muziek zonder toestemming wel. Brein wil gebruikers aanpakken, maar heeft daarvoor gegevens nodig van de providers. [Novum/Radio.NL]