Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL maandoverzicht van: juli

Radio.NL plaats elke eerste week van de maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle overzichten herhaald worden om vervolgens het Jaaroverzicht te publiceren.

Herprofilering publieke radiozenders
Vanaf september gaat de Publieke Omroep op de schop, al zal het niet zo drastisch zijn als de inmiddels geannuleerde plannen van Medy van der Laan. De televisienetten krijgen een eigen profiel en ook de radiozenders worden aangepast. Radio 1 zal gehorizontaliseerd worden, wat betekent dat je over kwart voor twee ’s middags op werkdagen elke keer hetzelfde programma hoort. Radio 2 gaat een nieuwe weekendprogrammering in gebruik nemen, waarin onder andere ruimte is voor nieuw programma van Frits Spits. De formule van Radio 2 blijft ongewijzigd en datzelfde geldt voor 3FM.

Radio 4 gaat zich voortaan alleen nog maar richten op klassieke muziek. Radio 747 ondergaat haar tweede naamsverandering binnen een jaar en gaat verder als Radio 5. Overdag zal er meer ruimte komen voor lichte muziek, terwijl de urbanshows van de NPS gaan verdwijnen. De Concertzender gaat een impuls krijgen doordat enkele programma’s van Radio 4 en Radio 5 naar het station overgeheveld zullen worden. Onder andere wereldmuziek en jazz zullen afgewisseld worden door culturele uitingen en documentaires.

De transfertombola
Wessel van Diepen stopt bij Radio 538 en zal zich meer bezig gaan houden met onder andere het managen van artiesten. Zijn programma’s zullen worden overgenomen door Jeroen Nieuwenhuize en Dennis Ruyer. Kas van Iersel moet stoppen met zijn middagprogramma op Radio Veronica. Er wordt gezocht naar een nieuwe plek in de programmering voor Van Iersel. Gijs Staverman start in augustus bij Q-music. Hij zal eerst de ochtendshow van Jeroen van Inkel vier weken overnemen, maar vanaf oktober krijgt hij een eigen programma.

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga worden de opvolgers van Wouter van der Goes op 3FM. Het duo zal de middagshow voor hun rekening gaan nemen. Menno Vroom en Julia Samuël verlaten RTL FM. Vroom gaat naar Radio 10 Gold, terwijl Samuël zich wil richten op een door haar opgerichte stichting die strijdt tegen malaria. Jente Kater gaat naar Wild FM. Hij zat de laatste maanden werkloos thuis nadat zijn contract bij SLAM!FM niet werd verlengd. Rob Stenders zal in augustus tijdelijk terugkeren op 3FM. Een maand lang neemt hij het lunchprogramma van Claudia de Breij over.

Kort nieuws
100% NL is begonnen met uitzenden op de frequenties van RTL FM. Download de podcast over de start van Nederlands nieuwste radiostation. – Giel Beelen heeft het gepresteerd om twee uur lang de zomerhit ‘Toppertje’ te draaien. Hij deed dit toen hij de show ‘Leuk Is Anders’ van Dolf Jansen op 3FM overnam. – Er zijn twaalf nieuwe etherfrequenties met een zeer klein bereik beschikbaar. Ze zijn bedoeld voor commerciële zenders die onder andere in Zutphen en Amersfoort willen uitzenden. – 22 van de 228 lokale omroepen zijn op de bon geslingerd door het Commissariaat van de Media. De reden hiervoor is dat de zenders niet hebben voldaan aan de wettelijke informatieplicht.

Nog meer nieuws over het Commissariaat, want Fresh FM dreigde haar uitzendlicentie kwijt te raken doordat het niet wilde betalen aan de instantie. Uiteindelijk is de situatie net op tijd gered en mag Fresh FM blijven uitzenden. – Herman van der Velden is gestopt als muziekprogrammeur van Radio 1. Dertig jaar lang selecteerde hij de muziek voor onder andere Radio Tour de France en Met Het Oog Op Morgen. – Het Radio.NL dagoverzicht is terug van vakantie. Wie in drie minuten op de hoogte gebracht wil worden van het laatste medianieuws, dient www.radio.nl/dagoverzicht.xml toe te voegen of hier de bestanden handmatig te downloaden.

De luistercijfers
3FM maakt een enorme klapper en stijgt met 0,9% naar een marktaandeel van 8,1. Datzelfde percentage verdwijnt bij Radio 2, waardoor Radio 538 riant aan de leiding gaat. Ook Radio 1 en Q-music doen goede zaken. Radio Veronica en Radio 10 Gold moeten allebei 0,2% inleveren. De Top 3: Radio 538 (11,6%) – Radio 2 (10,1%) – Sky Radio (9,6%).

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier te downloaden.